Річний обіг тіньового ринку горілчаних і тютюнових виробів в Україні становить близько 60 мільярдів гривень, про це на прес-конференції в Луцьку заявив народний депутат України член фракції «БЮТ-«Батьківщина», член парламентського Комітету з питань бюджету Остап Семерак. 
Виступаючи перед журналістами, він зауважив, що згідно з офіційною статистикою, споживання підакцизних товарів — горілки та цигарок — з 2009-го по 2011 рік скоротилося на 75 відсотків.
— Можна припустити, що споживання алкоголю зменшилося за рахунок такої неприємної тенденції, як скорочення населення, можливо, якась кількість людей перейшла на самогон, — зазначив Остап Семерак. — Але ніхто: ані охорона здоров’я, ані міжнародні організації — не зафіксували, що в Україні аж так зменшилося споживання алкоголю. Достатньо стати на півгодини в супермаркеті й подивитися, скільки продукції забирається з полиць горілчаного відділу. Щодо цигарок, то в Україні справді відбулося певне скорочення їх споживання — про це зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я — але ж не в чотири рази! Зрозуміло, що йдеться не про зменшення споживання, а про перехід зі «світлої» зони в «тіньову».
— Зведений бюджет України в 2012 році — це приблизно 400 мільярдів гривень, а тут ідеться про 60 мільярдів! Це стільки само коштів, скільки витрачається за рік на фінансування охорони здоров’я, освіти, армії та міліції. «Тіньові» кошти, — припускає політик, — будуть використані на фінансування виборчих кампаній, на забезпечення певної політичної діяльності, інвестуватимуться в нерухомість на Лазурному узбережжі Франції, чи, можливо, в нові вертолітні майданчики.
 
Волинська область.