На престижному ужгородському кладовищі «Кальварія» з пам’ятників відомого поета, лауреата Шевченківської премії Петра Скунця і колишнього ректора Ужгородського університету, фізика зі світовим ім’ям професора Володимира Лендьела вандали виколупали з гранітних плит бронзові барельєфи.
Голова облосередку Національної спілки письменників України Петро Ходанич розповів, що такі акти духовного варварства на Закарпатті стаються не вперше. Тож літератори прийняли звернення до громадськості й засудили не лише тих, хто наважився порушити спокій померлих, а й тих заготовачів брухту, хто приймає такий метал і виплачує гривні злочинцям.
До речі, з будинку в центрі Ужгорода, в якому жив поет Василь Гренджа-Донський, його меморіальну дошку здерли ще в дев’яності. Її лише недавно відтворили. У Сваляві кілька разів крали бронзовий пам’ятник досліднику історії болгар Гуці-Венеліну; в обласному центрі біля кафедрального собору в самому серці історичного середмістя «свиснули» бронзову дошку будителю закарпатців Олександрові Духновичу...
Переважно так стається, що злодії належать до відомої нацменшини. Але головне не це, а те, що від них залюбки купують такі речі у пунктах прийому металобрухту.