Народні обранці ще в січні заборонили магам та цілителям рекламувати свої послуги. За відповідний законопроект проголосувало 320 депутатів. Документ наклав табу на будь-яку рекламу на шпальтах друкованих видань і на телебаченні. Днями закон опублікують. А поки він не набрав чинності, столичні цілителі продовжують у ЗМІ рятувати людей від усіляких хвороб. Як готуються маги до законодавчих нововведень, дізнавався і кореспондент «Голосу України».

 

«Зніму причину (порчу), пристріт, вінець безшлюбності, поверну чоловіка в сім’ю», — такими повідомленнями рясніють майже всі безплатні газети. А метрополітен — справжній клондайк для їхнього бізнесу: маги майже на кожній станції чекають киян. Автор цих рядків напросився до однієї з таких, яка промишляла на станції метро «Шулявська». Віщунка Олена стояла з плакатом «Рука про долю». Вона здалася дуже переконливою, адже клієнтів на її послуги — хоч відбавляй. Та й ціна невелика — 30 гривень. Покрутившись біля неї десь півгодини, нарахував близько 10 клієнтів. Цікаво, що всім бажаючим вийти заміж вона ворожила пишні весілля, а тим, хто збирався змінити роботу, — велику кар’єру. «Бачу, ви не хочете дізнатися, яка ваша доля. Вас цікавлять інші питання. І ви не міліціонер», — одразу зазначила віщунка Олена, дивлячись на мою долоню. Запитую: «Як ставитеся до нового закону, який забороняє рекламувати ваші послуги?» Жінка хоч і знає про нововведення, та не сильно цим питанням переймається. Каже, за ворожку говорить її репутація: «Якщо допомогла декільком особам, то вони й далі її рекомендуватимуть. І жодна реклама не потрібна».

Народні цілителі в Києві мають стандартні розцінки на свої послуги: в середньому беруть 50—800 гривень за сеанс. Але на зняття причини (порчі), вінця безшлюбності, пристріту й переляку «такса» вища: від 200 гривень. Принаймні про це нам повідомила по телефону секретарка провидиці Галини, яка приймає киян десь у районі станції метро «Позняки». «Однак усе розписано на три дні вперед. Можу записати вас на наступний понеділок. І не забудьте взяти гроші», — зазначила жіночка. З’ясовується, бізнес процвітає...

У МВС кажуть, що Кримінальним кодексом не передбачено покарання за ворожіння, яке часто межує із шахрайством. Мовляв, вину мага довести дуже складно, оскільки люди віддають гроші добровільно. Втім, вартові порядку підтримують заборону реклами цілителів та знахарів. Адже шахраї приїжджають із регіонів, розміщають оголошення в місцевих ЗМІ. Винаймають квартиру й починають «знімати порчу». Один сеанс у середньому коштує 100 гривень. А потім людям кажуть, що їм потрібно прийти декілька разів, і беруть за це ще гроші.

Чи поменшає магів-шахраїв, коли закон набере чинності, невідомо. «Голос України» стежитиме за цією темою. А поки що служителі церкви радять киянам ретельніше шукати причини своїх проблем у собі та вирішувати їх без допомоги віщунів. А також пам’ятати: Бог дає кожному лише такі випробування, які подолати до снаги.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.