У Кіровограді відкрито перинатальний центр третього рівня надання допомоги. Це спеціалізований заклад охорони материнства й дитинства, кошторисна вартість якого становить понад 35 мільйонів гривень.

Обласна жіноча консультація, кабінети діагностики та лікування безпліддя і невиношуваності, пологове та гінекологічне відділення, виїзна бригада невідкладної акушерської допомоги, палата інтенсивної терапії для вагітних, породіль та новонароджених, відділення допоміжних репродуктивних технологій — це неповний перелік того, що являє собою заклад.

— Діти — це лише 20 відсотків населення України. Але її майбутнє на всі сто відсотків залежить від них, — наголосив, відкриваючи центр, Президент України Віктор Янукович. — І якщо від народження маленька людина потрапляє під опіку держави, то це саме те, чого прагнуть усі: й українські громадяни, й українська влада.

Планується, що протягом року у перинатальному центрі обслуговуватимуть близько 2,5 тисячі породіль. Це четверта частина тих, хто народжує в області. 

Працюватимуть тут 175 чоловік. Концентрація висококваліфікованого медперсоналу з одного боку, й сучасної апаратури — з другого не лише допоможе народжувати жінкам із патологіями, а й поліпшить репродуктивні шанси багатьох поки що бездітних сімей.

На знімку: таке сучасне обладнання у відділенні інтенсивної терапії значно підвищує шанси проблемних новонароджених на їхнє безпроблемне майбутнє.

Фото автора.