Секс-бізнес в Україні легалізувати начебто ще не збираються. Однак на Херсонщині в кризу проституція, схоже, стає дедалі популярнішою та «респектабельнішою» професією, а зовсім не справою нічних метеликів, які вкрай опустилися. 

За один лише минулий рік на міліцейський облік тут взяли 95 представниць найдавнішої професії — стільки ж, скільки за три попередні роки разом узяті! Причому вартові порядку кажуть, що сьогодні кожна десята путана є, як правило, студенткою якого-небудь із місцевих вузів. Багато інших мають родини і, стикаючись із міліцією, стверджують, що пішли на панель... з любові до дітей або чоловіка, який не в змозі заробити на утримання родини. Деякі глави таких от дивних сімейств (і їх чимало) навіть самі підкладають своїх подруг під заможних клієнтів, здаючи їм «в оренду» власні подружні спальні.

Дуже дивне кохання

Зараз у Херсоні розслідується кримінальна справа 20-літнього городянина, що зробив повією 17-річну співмешканку. Від її імені сутенер давав оголошення про знайомства на одну ніч, зазначаючи номер мобільного телефону в розділах рухомого рядка молодіжних телеканалів, відповідав на дзвінки й приводив у квартиру бажаючого платного інтиму. На його «даму серця» — струнку брюнетку — тримався стійкий «попит»: за чотири місяці вона прийняла понад півсотні клієнтів — й це лише ті, про кого стало відомо правоохоронним органам.

За організацію кожного сеансу постільних задоволень городянин стягував з гостей по двісті-триста гривень, з яких самій дівчині часом не діставалося жодної копійки: готівкою постільну рабиню хазяїн намагався не балувати. Стусани перепадали їй набагато частіше: за відмову лягати в ліжко із черговим «покупцем» сутенер міг надавати ляпасів, а міг під настрій ударити по голові важкою чавунною сковорідкою. Однак жертві настільки цинічної сексуальної експлуатації й на думку не спадало піти від мучителя. Коли оперативники відділу боротьби з торгівлею людьми обласного управління МВС затримали його й притягнули до кримінальної відповідальності за звідництво та втягування неповнолітньої в проституцію, вірну подругу сутенера насилу вмовили свідчити проти нього. На допиті 17-літня путана умивалася слізьми і повторювала як заклинання: «Я чекатиму на нього з колонії — адже я його кохаю».

Бандерша з дипломом

Утім, аж ніяк не факт, що сутенер потрапить на зону. Якщо повій у нас зазвичай карають штрафами в розмірі від 51 до 200 гривень, то їхні покровителі та покровительки на перший раз мають усі шанси відбутися умовним строком. Не поїхала в колонію, приміром, відома всьому Херсону юна бандерша на ім’я Софія, яка вдало поєднувала звідництво... з навчанням в одному з державних університетів обласного центру. Ще з третього курсу вона підробляла дівчиною за викликом і була добре відома всім міським ловеласам як Ніжна Сонечка. До п’ятого курсу на неї працювало ще шість студенток, яких вона «здавала у найми» за таксою у 800 гривень за дві години «спілкування», одержуючи з них половину винагороди як комісійні за пошук клієнтів. Проти бандерши також порушили кримінальну справу, що, по суті, не дала жодних результатів: суд закрив її «у зв’язку зі зміною обставин», посилаючись на те, що Сонечка благополучно закінчила вуз і влаштувалася на легальну роботу, пред’явивши відповідну довідку.

Херсонські повії з претензією на певну елітність, яких зараз з’явилося чимало, йменують себе куртизанками і навіть часом пишаються своєю «роботою». Однак бувалі опери кажуть, що це все скоріше через недомисел: ще ніхто із трудівниць місцевого секс-бізнесу не заробив своїм тілом ні на окрему квартиру, ні на машину. Вершиною їхньої кар’єри залишається вдалий вихід заміж, але й це — доля лічених одиниць. Інші з віком переходять у менш затребувану категорію й котяться по похилій площині, закінчуючи своє життя якщо не в колонії, то просто в підворітті — від передозування наркотиків або удару ножа якого-небудь садиста. Однак бажаючих «попрацювати» у секс-індустрії в області менше не стає — якщо судити за статистичним даними, їхні лави поповнюють усе нові й нові наївні охочі до легких грошей. 

Правоохоронці переконані: так триватиме й надалі, якщо держава та суспільство не змінять свого ставлення до цього соціального зла.

Фінансуєш секс-бізнес — іди з держслужби

— Проституція існуватиме, поки на платні секс-послуги зберігатиметься попит — це правило не тільки звичайного, а й тіньового ринку. Щоб попит звести до мінімуму, необхідно змінити чинне законодавство, посиливши відповідальність не самих путан, а тих, хто користується їхніми послугами. Причому не тільки ввівши для таких громадян великі штрафи, а й обмеживши, приміром, можливість їхнього влаштування на державну службу або на роботу в правоохоронні органи — ту ж міліцію і прокуратуру, — вважає начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми УМВС Херсонщини підполковник Андрій Канашук.

Експерти нагадують і про те, що у вітчизняних путан також повинна бути гідна альтернатива зробленому ними життєвому вибору. У країнах Західної Європи (навіть тих, де секс-бізнес легалізовано) є маса благодійних фондів і організацій, які беруть участь у долях нічних метеликів, сприяючи їх психологічній і фізичній реабілітації, допомагаючи підшукати нормальну роботу й житло поза звичним бордельним оточенням. Наші ж добродійники переважно роздають повіям презервативи та замінники важких наркотиків і кричать на всіх кутах про свої небачені досягнення в галузі приборкання наркоманії, боротьби з поширенням СНІДу та венеричних захворювань. Така політика нічим не краща за ставлення до бродячих собак: от ми, мовляв, їх усіх стерилізуємо, щоб не розмножувалися, а там вони й самі згодом вимруть.