Як у херсонців відібрали «Зелений театр»

Навіть на тлі афер з комунальною нерухомістю, які постійно порушують спокій у Херсоні, особливо помітним залишається захоплення «Зеленого театру» — найпопулярнішого в місті літнього концертного майданчика в парку імені Леніна.

Хотіли як краще

Під приводом того, що «осередок культури» руйнується на очах, а грошей на його реконструкцію в бюджеті нема, управління комунального майна Херсонського міськвиконкому ще 12 січня 2006 року уклало договір № 1/85 про передання цього об’єкта нерухомості загальною площею понад 1126 квадратних метрів в оренду ТОВ «Херсонпарксервіс». Ця фірма зобов’язалася відремонтувати будівлю і надалі підтримувати її в нормальному стані. Спочатку все так і було: орендарі організували ремонт концертного майданчика, старого даху та занедбаних офісних приміщень. «Зелений театр» знову радував око свіжою штукатуркою та зразковою чистотою. Але простим городянам було невтямки, що трохи більш як через рік після передання в оренду комунальний театр старанні орендарі примудрилися «прихватизувати» і продати.

Міські чиновники замовчували цей ганебний факт, поки на слід махінаторів не вийшла облпрокуратура. Вона порушила кримінальну справу, основними фігурантами якої стали екс-директор і співзасновник ТОВ «Херсонпарксервіс», двоє приватних підприємців й тепер уже колишній головний фахівець Управління капітального будівництва (УКБ) Херсонського міськвиконкому. Для завершення досить складного розслідування й покарання винних знадобилося кілька років. І лише зараз, після ухвалення вироку судом Суворівського району міста, херсонцям стало зрозуміло, як у них відібрали «Зелений театр».

Альянс шахрая з чиновником

Особливою хитромудрістю і тактичними комбінаціями махінація не вирізнялася. Як було встановлено слідством і судом, один із засновників Товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонпарксервіс» подав у Господарський суд області позов про визнання за своєю фірмою права власності на «Зелений театр». Посилався він на те, що ремонт будівлі став у 356,5 тисячі гривень — понад чверть вартості об’єкта (згодом з’ясувалося, що реально будівельних робіт тут було виконано не більш як на 119,4 тисячі гривень). І суд із дивовижною оперативністю (від подання позову до ухвалення рішення минуло два тижні) задовольняє позов! Потім новий господар знаходить покупців і продає двом різним бізнесменам окремо «Зелений театр» і окремо його госпдвір відповідно за 578,4 і 104,2 тисячі гривень. В обох випадках гроші співзасновникові, що пізніше став і директором «Херсонпарксервісу», виплачувалися готівкою. Він просто поклав їх собі в кишеню. Але кримінальна оборудка та відібрання в міської громади «Зеленого театру» були б неможливі, якби не активне сприяння чиновника — згаданого головного фахівця УКБ. Саме завдяки йому масштабна афера й стала можливою. Цей службовець органу місцевого самоврядування не просто поставив свій підпис під потрібним папером, а безпосередньо організував фабрикацію пакета фальшивих документів — акта виконаних робіт, касових квитанцій про оплату будматеріалів, які стали для суду «переконливим доказом» майнових прав шахрая.

Показово, що свідчення, які викривають екс-співробітника УКБ, дали і той самий «пепешник», котрий виготовив підроблені документи, і інший бізнесмен, що виступав посередником у переговорах між чиновником і приватним підприємцем. Однак колишній головний фахівець Управління капітального будівництва міськвиконкому так і не визнав себе винним. Хоча це не особливо йому допомогло: зі служби чиновника звільнили, а Суворівський райсуд Херсона за організацію підробки документів засудив його до штрафу в 850 гривень. Покарання для співзасновника та директора ТОВ «Херсонпарксервіс» виявилося значно суворішим: за підробку документів, шахрайство в особливо великих розмірах і відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом, наступні сім років життя він проведе у виправній колонії. У засудженого також конфіскували все особисте майно.

***

Але городяни запитують: кому тепер належить «Зелений театр»? Я переадресував питання прокуророві Херсона Віктору Чаусу. Він відповів:

— Прокуратура Херсона внесла протест на рішення Херсонської міськради про відведення ділянки землі підприємцю, який викупив «Зелений театр» у співзасновника ТОВ «Херсонпарксервіс», котрий незаконно отримав право власності. Протест міська рада задовольнила.

Але остаточне рішення судом ще не ухвалено, і до того часу театр не працюватиме.