Мало не щороку оприлюднюються дані про те, що Київ — чи не найзабрудненіша столиця у Європі. От і днями The Fіnancіal Tіmes повідомила, що наше місто продукує найбільше сміття на душу населення. Так, 2007-го на кожного киянина припадало майже 600 кг відходів (середній показник у європейських містах — 511 кг).

 

Утім, я про інше: така інформація з’являється з року в рік і дедалі стає сумнішою. Кого вона занепокоїла? Вочевидь, що ні одну із «команд», котрі впродовж останніх двох десятиріч управляли столицею. Чи київські градоначальники хоч би палець об палець ударили, аби бодай щось змінити? Адже цю проблему зачіпають хіба що коли трапляється якесь лихо. 

Кількість відходів — побутових, будівельних, твердих і м’яких зростає, а утилізація і переробка їх здійснюється так само, як і 20—30 років тому. 

З другого боку, варто порушити й інше питання — поводження самих мешканців «європейської» столиці зі сміттям. Хіба це інопланетяни викидають з наших вікон недопалки та інший дрібний непотріб, а тротуари заліплюють жувальною гумкою, що вже не видно, з якого матеріалу вони побудовані? А про МАФи, біля яких утворюються справжні смердючі смітники, — годі казати. Тож, виходить, наше місто — місто свинства та хаосу. Але чи тільки градоначальники в тому винні? Зрештою біля кожного городянина не поставиш двірника чи прибиральника...

Не таємниця, що відходи, потрапляючи на звалища, «з’їдають» дорогоцінну землю, забруднюють повітря, води і ґрунт: розкладаючись, сміття «продукує» вуглекислий газ і метан. А в Києві те саме відбувається навіть не на звалищах, а в місцях, де воно лежить роками безпосередньо у місті.

За радянських часів у школах, дитячих садках, вузах велася пропаганда здорового і чистого міста. Нехай подекуди навіть декларативно, але про дотримання чистоти говорилося на всіх рівнях, а кияни навіть називали столицю найчистішим містом у світі. Не знаю, чи у світі не було чистішого міста за наше, але такого безладу, як зараз, то не було напевне. Що з цим робити? Давайте обговоримо цю проблему, може, разом щось і придумаємо.

Марина ВАСИЛИШИНА, викладач музичної школи.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).