У регіонах, які найбільше потерпають від кризи, профспілковий рух перебуває на межі виживання, каже голова Херсонської обласної ради профспілок Петро Лазник.
За останні роки через зупинення більшості провідних підприємств краю фінансові надходження в скарбничку профкомів скоротилися наполовину. Відрахування на утримання апарату урізано: із двохсот співробітників обкомів профспілок лишилося 38. «Щомісяця ми одержуємо дедалі більше прохань про надання матеріальної допомоги на придбання ліків і на організацію похоронів, а маємо дедалі менші суми для задоволення цих прохань. Дійшло до того, що в найкритичніших ситуаціях доводиться пускати шапку по колу — серед співробітників апарату збираємо для прохачів пожертвування, хто скільки зможе», — зізнається Петро Лазник.
Дві третини профвнесків залишаються в розпорядженні первинних профспілкових організацій, однак цих коштів вистачає лише на поточну діяльність. У разі страйку в касах профкомів просто не вистачить готівки, щоб підтримувати учасників акції протесту. Тож соціальні конфлікти між трудовими колективами й роботодавцями тепер вирішуватимуться швидко. Загроза, що родина залишиться без шматка хліба, змусить погоджуватися на гірші умови праці...
Вл. інф.