У Млинівському краєзнавчому музеї відкрилася виставка, яка стала результатом десятилітніх старань місцевих нумізматів-аматорів. На ній — гроші різних часів і народів, якими користувалися або які колекціонували жителі тутешніх теренів. Є у грошовій збірні також монети зі скарбів, знайдених на території Млинівського району.
— Зараз важко визначити, коли до музею потрапив перший грошовий експонат. Можливо, на самому початку його заснування — 1976-го. Але з кожним роком музейний фонд поповнювався: хтось доставляв грошові знаки з-за кордону, хтось віддавав із власних колекцій. Привозили їх також з експедицій, які організовували працівники музею, — розповідає директор Комунального закладу «Млинівський районний краєзнавчий музей» Катерина Тимощук (на знімку).
Головним експонатом виставки, кажуть музейні працівники, логічно мали б стати монети, які виготовлялися безпосередньо на тутешніх теренах — у селі Чекно. Тут у XІІ столітті був монетний двір князя Ярослава Ізяславовича, де й чеканили мідні кругляки — від цього, власне, й походить назва села. Втім, жодна із тих грошових одиниць до сьогодення не дійшла. Про них відомо лише з історико-архівних джерел. Натомість гроші, якими користувалися наші попередники у XVІІ—XVІІІ століттях, є на виставці. А найбільше в експозиції представлено грошових знаків Української Народної Республіки, Речі Посполитої, Російської імперії, Третього рейху (у тому числі й друковані 1942 року у місті Рівному), радянського часу. І, звичайно ж, символічною господинею виставки вважається гривня. Як колишня, так і теперішня.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.