Кажуть, здоров’я дітей — майбутнє країни. Якщо це так, то Україна в скрутному становищі. За останні десять років захворюваність дітей шкільного віку зросла на 27 відсотків. І тільки 6—10 відсотків підлітків віком від 14 до 18 років можна назвати відносно здоровими. 

Такі шокуючі цифри озвучив учора голова Державної служби з питань молоді та спорту Равіль Сафіуллін. За його словами, уже в перших класах налічується більше 30 відсотків дітей, які мають хронічні захворювання. До п’ятого класу хворіє вже кожна друга дитина. На випускному, після дев’яти років навчання, здорові школярі залишаються у меншості. Хронічні захворювання в цьому віці мають уже 64 відсотки учнів.

За словами чиновника, однією з причин цієї ситуації є відсутність пропаганди здорового способу життя серед дітей. А медики рекомендують дивитися ще глибше. Все, мовляв, починається з колиски. Перші місяці та роки життя закладають фундамент здоров’я на все життя. Існують дані, що в Україні здоров’я кожної другої дитини віком до року наражається на небезпеку через неправильне харчування. І це при тому, що збалансувати раціон немовляти — не так і складно. Лікарі наполягають: найкраще харчування для дитини — 500 мл грудного молока на день. І що довше маля його «їсть» (бажано щонайменше рік), то здоровішим й сильнішим буде його організм.

«Тільки перехід дітей на природне вигодовування може знизити дитячу смертність на 13 відсотків», — каже головний дитячий гастроентеролог Міністерства охорони здоров’я Олег Шадрін. Крім того, нібито, існує статистика, що діти, яких мами годували грудним молоком рік і довше, виростають не тільки здоровішими, а й розумнішими. Однак в Україні тільки половина малюків віком до шести місяців перебуває на грудному вигодовуванні. Іншим доводитися з пелюшок звикати до дорослої їжі. Щоб змінити це, один із виробників дитячого харчування ініціював проведення кампанії з пропаганди грудного вигодовування. Називається вона — «500 мл грудного молока щодня».