Протягом 2011 року правоохоронні органи порушили 139 кримінальних справ за злочинами, де потерпілими були працівники ЗМІ. Про це поінформував у своїй доповіді під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров. Він зазначив, що у 2000 році було порушено 64 подібні справи, у 2006-му — вже 88, 2010-му — 98.

Олег Татаров наголосив: йдеться про підвищення уваги правоохоронців до злочинів, в яких постраждали журналісти. «Ця статистика говорить не про погіршення криміногенної обстановки, а про те, що ми відповідно реагуємо на зазначені випадки», — наголосив він.

Крім того, учасники засідання міжвідомчої робочої групи заслухали заяву медійних об’єднань стосовно справи Гонгадзе.

У документі, зокрема, зазначається, що процес за обвинуваченням Олексія Пукача залишається повністю закритим, при тому, що серед 116 томів справи з грифом секретності є лише близько десяти.

Журналістські організації звертаються з низкою вимог до Печерського суду Києва, Генеральної прокуратури та Служби безпеки.

Вимоги:

 Печерський суд просять переглянути режим слухання справи Олексія Пукача

 ГПУ — повідомити, коли планується закінчити слідство у справі за обвинуваченням Юрія Кравченка

 ГПУ — «порушити кримінальну справу за фактом тиску на слідчі органи під час розслідування вбивства Г. Гонгадзе, який був встановлений Європейським судом з прав людини».

Журналісти також просять СБУ відповісти, чи оголошений Микола Мельниченко в міжнародний розшук.

Міжвідомча робоча група заслухала рекомендації журналістської спільноти щодо покращення умов роботи ЗМІ на засіданнях уряду.

Йшлося, зокрема, про надання можливості працівникам мас-медіа до початку засідання уряду отримати коментарі міністрів та про інформування напередодні засідання Кабінету Міністрів про заплановані брифінги. Також журналісти вважають за потрібне прибрати стрічки, якими сьогодні обмежується допуск ЗМІ до членів уряду, та не забирати мобільні телефони при вході до прес-центру.

У відповідь прес-секретар Прем’єр-міністра Віталій Лук’яненко наголосив, що в Кабінеті Міністрів зацікавлені в організації ефективної роботи з журналістами під час засідань уряду.

Член правління громадської організації «Телекритика» Світлана Остапа, представник в Україні міжнародної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк, генеральний директор українського незалежного інформаційного агентства (УНІАН) Олег Наливайко, голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко (зліва направо).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.