В орошиловський суд Донецька визнав протиправним та скасував рішення міської ради про ліквідацію школи №111 з українською мовою навчання. Позов до суду від батьків учнів подавала мати двох школярів Ірина Круглова. Про те, що школу закривають, вони дізналися рік тому. Влада Петровського району міста посилалася на низьку заповнюваність навчального закладу та на те, що діти зможуть навчатися в інших школах району. Але громадськість обурилася, що рішення про закриття ухвалили без обговорення.
«Рішення Донецької міської ради прийняте із грубим порушенням чинного законодавства, таємно, без жодного обговорення із батьками, з громадськістю, без жодного обґрунтування, тому є незаконним і таким, що порушує основні конституційні права дітей на освіту, на вибір батьками дітей навчального закладу та належні умови здобуття освіти», — заявила в суді Ірина Круглова.
Наповнюваність школи, як зазначала позивач, не найнижча в районі: 57 відсотків. Крім того, поруч немає повністю українських шкіл, діти мали продовжувати навчання в російськомовних закладах. Батьки учнів провели кілька акцій протесту і відмовлялися переводити дітей. За словами представників ініціативної групи, умови для навчання в інших школах були гірші. Зокрема, в одній із них був один туалет на 600 дітей.
На час розгляду позову суд призупинив дію рішення міської ради про закриття школи. Тому 1 вересня заклад розпочав новий навчальний рік. Майбутнє школи залежало повністю від рішення суду. Ірина Круглова заявляла про те, що отримувала погрози на свою адресу від невідомих осіб, які радили забрати позов. Донеччанка звернулася по допомогу до міліції, однак підстав для порушення кримінальної справи правоохоронці не знайшли.
Ірина каже, що батьки та вчителі вердикт суду сприйняли із великою радістю: «Гадаю, це буде уроком для влади, і уроком гарним. Щоб не було такого: якомусь дядькові захотілося закрити школу — і закрили, незважаючи ні на що».
Учителька Лариса Конох розповідає, що в школі готувалися до того, щоби відстоювати навчальний заклад у всіх можливих інстанціях, аж до Європейського суду. «Ми навіть думали по одній гривні збирати з батьків та мешканців району, щоб відправити документи, — зізнається співрозмовниця. — Вірили, що все одно правда — за нами, бо закривали з такими порушеннями... Тепер раді, що діти навчаються у нашій теплій і затишній школі, будемо облагороджувати її і надалі, дуже багато праці вкладено». Працює тут і школа майбутнього першокласника: заяви на навчання вже подали батьки 12 малюків. Тепер, після судового рішення, педагогічний колектив очікує на більшу кількість бажаючих віддати дітей до першого класу.
Представники міської ради, які були присутні в суді, від коментарів для журналістів відмовилися — зазначили лише, що подаватимуть апеляційну скаргу.
На знімку: рік тому батьки учнів проводили акції протесту, щоб відстояти школу.
Фото Ліни КУЩ (з архіву автора).