Наша армія тримає курс на відновлення і через п’ять років буде оснащена модернізованою технікою та новими зразками озброєння. Проект Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння і військової техніки на 2012—2017 роки, що нині перебуває на розгляді в Кабінеті Міністрів, видається досить оптимістичним. На його реалізацію передбачено майже 17 млрд. грн. У зв’язку із грандіозними планами фахівці заговорили про відродження вітчизняного оборонного комплексу.
Так, за словами директора Департаменту розробок і закупівлі озброєння та військової техніки МО України Андрія Артюшенка, в нашого ОПК є всі можливості самостійно реалізувати програму створення і будівництва багатофункціонального ракетного комплексу «Сапсан». Загалом до виконання оборонного замовлення буде залучено 60 підприємств, до того ж його реалізація дасть змогу створити додаткові робочі місця. Зокрема, йдеться про 20 тисяч вакансій у контексті програми «Корвет», 12 тисяч — для «Сапсана» і 10 тисяч — для Ан-70.
Ренесанс вітчизняної «оборонки» зіштовхнувся з низкою проблем, у тому числі з кадровою. У період простою і відсутності держзамовленнь підприємства не змогли вберегти професійні кадри. Тепер їх треба вирощувати заново. Мова йде не тільки про інженерів і конструкторів, а й про професійних робітників.
Нову техніку буде прийнято на озброєння української армії в найближчу п’ятирічку. В її ангарах з’явиться два літаки Ан-70. Що ж стосується «Сапсана», то, як запевнив директор профільного департаменту оборонного відомства, йдеться про десятки одиниць і створення спеціальних підрозділів із його обслуговування. До 2020 року заплановано побудувати чотири корвети, а головний корабель має бути готовий в 2016-му. В цьому проекті беруть участь відомі іноземні компанії Франції, Італії, Німеччини, США, ПАР — постачальники комплектуючих, які не виробляються в Україні. Як зазначив голова підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу й військово-технічного співробітництва Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Анатолій Кінах, для виконання державної програми будівництва «Корветів» необхідні ритмічне фінансування, чіткий контроль за ходом робіт і координація зусиль різних відомств.
Особливу увагу буде приділено модернізації наявних зразків. Паралельно триває робота над створенням обмундирування і спорядження для солдата майбутнього. А це — форма з використанням сучасних тканин, прилади бачення, зв’язку, сучасна стрілецька зброя.