Обмеження оренди земель, які планується закріпити законодавчо, зупинять дві третини цукрових заводів країни. Такі невеселі перспективи окреслив очільник галузевої асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук під час прес-конференції в Києві, в ІА «Інтерфакс-Україна».

Якщо так розвиватимуться події, можливо, закриється понад 40 заводів, підкреслив він. Передбачуване обмеження оренди сільгоспугідь в одному районі не дасть змоги цим підприємствам забезпечити надійні поставки буряку для виробництва цукру. Адже для одного підприємства із середньою потужністю переробки 5 тисяч тонн за добу потрібно, щоб сировина надходила з 15—17 тисяч гектарів на відстані близько 50 кілометрів від нього. За останнє десятиліття, зазначив Микола Ярчук, вертикально інтегровані цукрові компанії вже сформували стабільні, сконцентровані навколо заводів площі для вирощування сировини. За ними значиться майже 300 тисяч гектарів — понад 70 відсотків усіх площ під буряком в Україні. А тепер є небезпека, що ці масиви буде роздроблено.

За словами директора Інституту біоенергетичних культур і цукрового буряку Національної академії аграрних наук Миколи Роїка, майже 70 відсотків цукру в нашій країні виробляють агрохолдинги. Тому для таких у законі треба передбачити перехідний період і не обмежувати площу орендованих ними земель ще років п’ять — щоб вони змогли перелаштуватися під нові правила. Адже для вирощування буряку потрібні чималі масиви — навіть виходячи з того, що ширина захвата сучасної сівалки становить 34 метри. Хоча ще недавно вони були переважно на 5,4 метра. На користь укрупнення свідчить і той факт, що на те саме поле коренеплоди не повинні повертатися частіше, ніж раз на чотири роки. Якщо роздрібнити землю, знизиться інтенсивність виробництва, а значить — зросте ціна й буряку, й готового цукру. До того ж для багатьох фермерів ця культура навіть нині непід’ємна — адже торік, щоб виростити гектар цукрового буряку, потрібно було вкласти близько 11 тисяч гривень.

Як уже повідомлялося, законопроектом «Про ринок земель» передбачено таке: «Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка може перебувати в оренді однієї особи, з урахуванням осіб, пов’язаних з нею відносинами контролю, не може перевищувати 10 відсотків площісільськогосподарських угідь на території району...».

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.