Постійне здорожчання імпортного газу змусило шукати вихід із ситуації навіть такого промислового гіганта, як ПАТ «Волинь-Цемент».

— Першим кроком у цьому напрямі стала заміна у виробничому процесі природного газу вугіллям, — розповідає генеральний директор підприємства Сергій Дудзяний. — Звичайно, для цього потрібно було вкласти чимало коштів: такий інвестиційний проект обійшовся у 60 мільйонів євро. Його реалізація розпочалася у 2008 році. А вже нині можна говорити про те, що це було правильне рішення. Адже завод кардинально зменшив споживання природного газу: з 108 мільйонів кубометрів у 2009 році до 7,7 мільйона в 2011-му. Загалом частка енергоносіїв на нашому виробництві розподіляється таким чином: 98 відсотків вугілля і лише 2 відсотки — природний газ, який використовуємо в основному для розпалу печей.

Вугілля (а це близько чотирьохсот вагонів на місяць) ПАТ «Волинь-Цемент» закуповує переважно в Україні, частину — в Росії. Відтак, як зауважив голова Рівненської ОДА Василь Берташ, працює внутрішній ринок. Та й здешевлення енергоносіїв дозволило підприємству зменшити собівартість продукції, підвищити її конкурентоспроможність. Керівник області позитивно оцінив досвід здолбунівського «Волинь-Цементу» стосовно енергозбереження та його наміри в близькій перспективі перейти на альтернативні види палива. Вважає, що такий досвід потрібно переймати та поширювати й на інших підприємствах Рівненщини.

Другим кроком, кажуть фахівці ПАТ «Волинь-Цемент», в енергозбереженні буде перехід на використання у виробництві (на обертових печах із випалу клінкеру) альтернативних видів палива: відпрацьованих нафтопродуктів, шин, твердих побутових відходів. Усе це, звичайно ж, у подрібненому вигляді, постачатиме підприємству спеціалізований сміттєсортувальний завод, який споруджується у Рівному. З його введенням, крім економічної (знову ж таки здешевлення собівартості цементу), вирішиться ще одна проблема регіону — екологічна: адже в Рівному, як і в багатьох інших обласних центрах України, вичерпані потужності сміттєполігонів.

— Під цей проект наше підприємство готове вкласти 2,6 мільйона євро, — розповідає керівник «Волинь-Цементу» Сергій Дудзяний, зазначаючи при цьому, що багато подібних до їхнього заводів у Європі вже давно використовують альтернативні види палива.

Щоб реалізувати згаданий проект, на ПАТ «Волинь-Цемент» готові виконати цілий комплекс робіт, а саме: встановити приймальні бункери для безперервного отримання альтернативного палива з вантажівок сміттєсортувального заводу; систему дозування і транспортування альтернативного палива на подрібнюючий млин; встановити спеціальний млин, де проходитиме додаткове подрібнення альтернативного палива і паралельно його просушування з метою подальшої оптимізації режиму згорання, а також фільтрів-циклонів сепарації, компресорів та повітродувок для подачі палива на комбіновані пальники; встановити комбіновані пальники обертових печей, щоб можна було одночасно використовувати вугілля, газ, альтернативне паливо, в тому числі, рідкі нафтопродукти.

— У близькому майбутньому плануємо замінити альтернативним видом палива 40 відсотків енергоресурсу, — каже генеральний директор Сергій Дудзяний.

Ми розповіли лише про один приклад енергозбереження промисловим гігантом. Тим часом ця тема активно підтримана та втілюється і на невеличких підприємствах, у бюджетних установах. Голова Рівненської ОДА Василь Берташ навів такий приклад. Зовсім нещодавно була введена в дію школа в селі Богуші Березнівського району. Вона опалюється на місцевій сировині — щепі. Один рік опалення закладу обійшовся місцевому бюджету в 75 тисяч гривень, тоді як за опалення природним газом потрібно було б заплатити 280 тисяч гривень, отже, зекономили 205 тисяч. Керівник області запевнив, що робота з енергозбереження в області триватиме й надалі, а обласна влада цьому всіляко сприятиме.