Безпрецедентний випадок стався на Львівщині: всупереч протесту прокуратури одночасно ліквідовано чотири позашкільні навчальні заклади
Опозиційні депутати в парламенті мають розширити кругозір, особливо в питаннях географії. А саме: втямити, що, крім Сходу України, є інші сторони світу. Після цього їм не завадило б зняти шори й придивитися, що відбувається в Західному регіоні. Думаю, вони здивувалися б, що там ідуть такі самі процеси, що й скрізь. Освітня галузь тут не виняток — наприклад, кількість навчальних закладів скорочують по всій країні.
Чомусь «брати-демократи» бачать смітинку в очах опонентів, не помічаючи колоди у власних. Вони натреновано кричать про оптимізацію шкіл на Сході, проте жодного слова не чути про ліквідацію навчальних закладів на Заході. Найкраще таку вибірковість характеризує випадок, коли на Львівщині одним махом ліквідували чотири позашкільні навчальні заклади.
А тепер проаналізуємо що, де, чому і як це відбулося. Для невеличкого містечка Самбір, де це сталося, — подія, без перебільшення, надзвичайна.
Ця історія почалася 29 червня 2011 року, коли Самбірська міська рада прийняла рішення №23 «Про ліквідацію позашкільних навчальних закладів та створення Центру позашкільної освіти м. Самбора». На основі цього документа відділ освіти виконавчого комітету Самбірської міськради видав наказ. Згідно з ним ліквідовувалися такі позашкільні заклади міста: Станція юних натуралістів, Будинок дитячої та юнацької творчості, Будинок науково-технічної творчості та Мала академія наук.
Які причини знищення навчальних закладів? Виявляється, вони традиційні: слабке відвідування гуртків (з різних причин, у тому числі через демографічну ситуацію); дублювання гуртків в інших позашкільних навчальних закладах; невідповідність профілю гуртків напряму роботи закладів; недостатнє фінансування на утримання (в тому числі на заробітну плату). Але чомусь самбірські депутати вказували на це без сарказму, на відміну від аналогічних ситуацій на Сході, Півдні та в Центрі України.
А тепер, увага, — про справжні причини ліквідації закладів. Усі чотири будівлі, а відповідно й земельні ділянки, ліквідованих позашкільних закладів розташовані в самому центрі Самбора... Чи є необхідність ще щось казати про майбутню долю цієї нерухомості, якби історія не набула розголосу?
Як народному депутату, мені цей випадок впав в око, бо було грубо порушено законодавство. Рішення депутатів Самбірської міськради суперечить нормам законів «Про охорону дитинства» та «Про позашкільну освіту», Крім того, воно приймалося без урахування листа Міністерства науки, освіти молоді та спорту від другого серпня 2010 року №1/9-517 «Щодо збереження мережі позашкільних навчальних закладів». Зрештою, йшлося про безпардонне обкрадання дітей. Тож 22 серпня 2011 року на ім’я Генерального прокурора України Віктора Пшонки було відправлено депутатське звернення.
За деякий час за дорученням Генпрокуратури прокуратура Львівської області провела перевірку зазначених у депутатському зверненні фактів та надіслала відповідь. Там вказувалося, що під час перевірки встановлено протизаконність зазначеного вище рішення, у зв’язку з чим Самбірська міжрайонна прокуратура винесла протест.
І що ви думаєте, депутати прислухалися до правоохоронців? Ні. Вже на наступній сесії Самбірська міськрада відхилила протест міжрайонного прокурора. Відтоді минуло кілька місяців. Справа вже вступила в судову фазу. Та чи чув хтось що-небудь про цю історію від народних обранців, які входять до «найдемо-
кратичніших» фракцій Верховної Ради та Львівської облради — «Батьківщини», «Нашої України», «Фронту змін» тощо?
До речі, до складу Самбірської міськради входить 36 депутатів. Переважну більшість становлять фракції «Батьківщина», «Наша Україна», «Свобода», «Собор», «За зміни», «Фронт змін». Жодного депутата з так званих провладних партій у міськраді немає. Не менш цікава інформація щодо місць роботи та посад депутатів: 14 з 36 — керівники комерційних структур або приватні підприємці; 15 депутатів обіймають керівні посади в органах влади Самбора чи державних установах (переважною більшістю в медичних) тощо. І ось ця депутатська маса голосує за ліквідацію навчальних закладів. До того ж у своїй відповіді на депутатське звернення дуже ґрунтовно пояснює «причини і наслідки оптимізації» (!). Тільки в цьому разі слово «оптимізація» вимовляється «демократами» без традиційного сарказму.
Депутати Самбірської міськради не розперезалися б, якби їх не підтримувала більшість у Львівській облраді. А партійний склад там такий, що коментарів не треба: «демократи», які в парламенті в окопній опозиції, у Львові мають майже чотирикратну перевагу: 92 проти 24.
Узагалі, ця стаття писалася не лише заради критики дій депутатів Самбірської міськради та бездіяльності обранців Львівської облради. Головна мета — акцентувати увагу посадових осіб на необхідності розв’язання проблеми в межах законодавства. Хотілося б, щоб прокуратура всіх рівнів тримала на контролі цю справу і не дала можливості розтягнути нерухомість у центрі Самбора, яка належить освітянам.
Сергій БАРАНОВ-МОХОРТ, народний депутат України.