На вулицях українських міст подекуди 25 градусів морозу. Далі, прогнозують метеорологи, буде більше. Уже найближчим часом стовпчики термометрів місцями опустяться нижче 30 градусів із знаком мінус. Справжню зиму Україна зустрічає традиційно, із власними «національними» особливостями: вимушеними шкільними канікулами та проривами тепломереж.
Минулими вихідними «моржувати» у власних квартирах довелося одеситам. Понад 15 багатоповерхівок в центральній частині міста залишились без тепла. Поки аварійні бригади намагалися замінити несправний компенсатор на трубі, у квартирах постраждалих городян температура повітря впала до 5 градусів тепла, повідомляє наш власний кореспондент В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Лютує погода і у Криму. Тут менші морози компенсуються значними поривами вітру до 25—27 м/с. Дивіться самі: фото з Євпаторії не потребує жодних коментарів.
З 27 по 30 січня до лікувальних закладів країни по допомогу звернулося майже півтисячі постраждалих від переохолодження та обмороження. Понад 400 чоловік було госпіталізовано. Найбільше звернень, за даними прес-служби Міністерства охорони здоров’я, було зафіксовано у Дніпропетровській та Донецькій областях. На жаль, не минулося без смертей. Для 18 українців ці морозні вихідні стали останніми у житті. Дванадцятеро із них померли на вулиці.
Тим часом Міністерство надзвичайних ситуацій нагадує: у країні уже функціонує майже півтори тисячі пунктів обігріву. За період їхньої роботи до них звернулося понад 8 тисяч людей.
Хмельницький міський центр реабілітації безхатченків «Промінь надії» почав працювати в режимі постійного перебування клієнтів у приміщеннях нічного відділення. Нині у центрі перебувають сорок осіб, є можливість розмістити ще двадцять. Працівники центру проводять щоденне соціальне патрулювання вулицями обласного центру в пошуках тих, кому потрібна допомога. Вони також звернулись до всіх небайдужих хмельничан з проханням надати допомогу теплим одягом та продуктами харчування, щоб забезпечити роботу пунктів обігріву. Для їх цілодобової роботи введено позмінне чергування особового складу Хмельницького міського управління МНС. Один намет може вмістити близько ста осіб, повідомляє наш власний кореспондент Ірина КОЗАК.
В Одеській області розгорнуто 81 пункт обігріву. Проте в таких містах, як Ізмаїл, Іллічівськ, Теплодар, Южне, а також у Красноокнянському, Котовському та кількох інших районах такі пункти обігріву не створено. Але, як свідчить статистика, у згадуваних містах і районах є люди, яким потрібна термінова допомога. Невже, щоб відігрітися у холод, їм доведеться автобусом їхати у сусідній район? — запитує наш власкор В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Та морози, які для дорослих перетворились на головний біль, для малечі стали приводом для незапланованих канікул. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України нагадує: у разі зниження температури повітря до мінус 20 градусів Цельсія доручено приймати рішення про зупинення навчально-виховного процесу. Так, відучора зупинено роботу шкіл та дитячих садочків на Прикарпатті. Навчання відновиться, коли спадуть морози. Станеться це точно не найближчими днями. Адже, за інформацією Українського гідрометцентру, у найближчі дні в регіоні температура повітря знизиться до 29 градусів морозу, повідомляє наш власкор Дарина НАЗАРЧУК.