Міжнародні експерти долучаться до розробки законодавства щодо запобігання розповсюдженню зброї масового ураження
Представники Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності зустрілися з керівником Програми експортного контролю та безпеки кордонів Державного департаменту США Джеймсом Келлі та експертом з правових питань цієї Програми Володимиром Сулжинським. Під час зустрічі йшлося про необхідність посилення державного експортного контролю за обігом товарів, що можуть містити ядерні матеріали, зброю чи технології.
Перший заступник голови комітету Володимир Олійник поінформував присутніх про наявність згоди всіх інститутів державної влади в Україні щодо необхідності чіткого і своєчасного реагування на сучасні світові виклики, зокрема, на загрозу незаконного розповсюдження зброї масового знищення, наркотиків, ядерних товарів.
У свою чергу, Дж. Келлі повідомив, що Програма створена для надання допомоги щодо запобігання розповсюдженню зброї масового ураження, ракетних систем її доставки, звичайних видів озброєння та пов’язаних із ними товарів, шляхом надання підтримки урядам інших країн у створенні та реалізації ефективних систем експортного контролю, які відповідали б міжнародним стандартам. За його словами, допомога, що надається, включає сприяння в розробці та реалізації нового комплексного законодавства з питань експортного контролю, навчання та програми обмінів для експертів у галузі ліцензування та правоохоронної діяльності, оглядове обладнання для недопущення незаконного переміщення товарів та матеріалів, пов’язаних із зброєю масового знищення, через кордони, підтримку програм взаємодії між урядовими органами та промисловістю, підтримку міжвідомчої співпраці тощо.
Голова підкомітету Віктор Шемчук засвідчив існування тісної співпраці комітету з Державною службою експортного контролю України і наявність у голови служби В. Демьохіна політичної волі на проведення необхідних реформ, а також внесення відповідних змін до чинного законодавства.
Водночас голова підкомітету Володимир Мойсик зазначив, що чинна редакція ст. 333 Кримінального кодексу і ст. 212-4 Кодексу про адміністративні правопорушення є недосконалою і потребує внесення відповідних змін з урахуванням міжнародного досвіду. На його думку, необхідно розробити і прийняти новий закон про засади державного експортного контролю за обігом товарів, що можуть містити ядерні матеріали, зброю чи технології.
Під час зустрічі досягнуто домовленості про подальшу співпрацю у сфері вдосконалення законодавства з питань державного експортного контролю, надання технічної допомоги і навчання, а також щодо проведення «круглого столу» із залученням представників усіх зацікавлених відомств нашої держави та міжнародних фахівців у цій галузі.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.