Вакцинація необхідна. Про це вкотре нагадують медики. А відмовлятися від щеплень — все одно що нехтувати благами цивілізації. Доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб і дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій вважає: імунопрофілактика необхідна для того, щоб діти не хворіли, не помирали і не ставали інвалідами внаслідок ускладнень хвороб.
Згідно з календарем щеплень, в Україні дітей безплатно вакцинують від десяти інфекцій. У держбюджеті-2012 на закупівлю препаратів для обов’язкової імунопрофілактики виділено 303 мільйони гривень. За словами головного фахівця Управління громадського здоров’я, головного фахівця відділу профілактики МОЗ України Сергія Платова, профільне відомство вже визначилося з переліком потрібних вакцин. 
 Тепер чекають інформації з регіонів стосовно кількості доз. А в середині лютого планують провести тендер з їх закупівлі. У Міністерстві охорони здоров’я обіцяють, що перебоїв з вакцинами, як це було торік, більше не допустять.
А ті препарати, які ввозять на територію України, проходять лабораторний контроль і сертифікацію й абсолютно безпечні, стверджують імунологи.
«Вакцина обов’язково проходить контроль якості, і в нас для цього є всі можливості. Є акредитована лабораторія, яка здійснює такий контроль, після чого серія вакцини може бути застосована для проведення щеплень», — пояснив представник МОЗ.
Учора на прес-конференції в Києві Сергій Платов заявив, що за останні роки жодного летального результату, причиною якого стала б вакцинація, не зареєстровано. А що стосується трагедії в Одесі, коли два місяці тому після проведеного щеплення померла дворічна дівчинка, то цей випадок смерті збігся з часом проведення вакцинації, стверджує чиновник. Мовляв, насправді дитина загинула від менінгококової інфекції...