Одразу два проекти законів, що стосуються органічного виробництва, перебувають на розгляді Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних ресурсів. Появу цих документів можна лише вітати. По-перше, попит на органічну продукцію дедалі зростає. По-друге, через відсутність законодавства аграрії не наважувалися займатися цим видом діяльності. Чого не скажеш про спритних ділків, які, використовуючи термін «органік», наживалися на здоров’ї та довірі споживачів.

Щоправда, кілька спроб ухвалити відповідний нормативний акт все ж було. Остання — навесні минулого року. Парламент навіть ухвалив закон «Про органічне виробництво», але Президент скористався стосовно нього правом вето.

Тим часом у багатьох країнах світу цей напрям набуває дедалі більшого поширення і є найдинамічнішим сектором аграрної галузі. Починаючи з 1970-х, він щороку збільшується на 10—12 відсотків. Маючи прекрасні природно-кліматичні умови та ґрунти, Україна могла б зайняти одне з провідних місць серед виробників органічної продукції. Проте пасе задніх.

І хоча нині в нашій країні діє понад 140 сільгосппідприємств, які господарюють за принципом чистого виробництва, з’явилися вони завдяки не політиці держави, а скоріше — ентузіазму керівників та за підтримки іноземних компаній і організацій. Проте подальший розвиток органічного руху повинен відбуватися лише за умови створення чіткої, ефективної системи підтримки на національному рівні, вважають в Кабінеті Міністрів.

Власне, урядовий проект закону «Про засади органічного виробництва» забороняє використання в органічному виробництві хімічно синтезованих речовин, консервантів, штучних барвників, гормонів, антибіотиків, ароматизаторів, стабілізаторів, підсилювачів смаку, генетично модифікованих організмів, похідних таких організмів і продуктів тощо.

Водночас реалізація натуральної продукції (сировини) здійснюватиметься лише за наявності відповідного сертифіката. В разі виявлення порушень вимог, встановлених для виробництва, переробки, зберігання чи продажу органічної продукції, наглядовий орган має право тимчасово припинити або анулювати дію сертифіката відповідності.

У разі ухвалення даного закону, йдеться у пояснювальній записці, можна буде значно збільшити обсяги виробництва конкурентоспроможної аграрної продукції, а також наситити ними внутрішній ринок. А оскільки запровадження принципів органічного виробництва вимагає застосування ощадних технологій вирощування сільськогосподарських культур, то суттєво зменшиться антропогенне навантаження на навколишнє середовище. Що, у свою чергу, сприятиме поліпшенню екологічної ситуації. Крім того, виробництво достатньої кількості органічної продукції сприятиме поглибленню інтеграції українського аграрного виробництва до світових ринків та ЄС.

Водночас законопроект Юрія Кармазіна «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» окреслює його державну та наукову підтримку. Вона, зокрема, передбачає компенсацію витрат, надання фінансових гарантій виробникам та експортерам органічної продукції, дотацій у перехідний період, а також запроваджує пільгову систему кредитування та повне відшкодування витрат на страхування аграрних ризиків. Фінансування усіх цих заходів, відповідно до проекту, має здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету.

Який саме документ буде підтримано профільним комітетом, поки що невідомо. Народні депутати їх ще не розглядали. Тим часом у Федерації органічного руху України переконані: оскільки урядовий законопроект погоджений із Міністерством юстиції, а також з адміністрацією Президента, то є надія, що до кінця року закон вже запрацює.