Наша армія переживає досить дивні метаморфози. Коректуючи чисельність Збройних Сил, особовий склад скорочують, намагаючись залучити на контрактну службу охочих, і звертаються до патріотичних почуттів резервістів. І це називають реформою.
Нагадаємо, нещодавно міністр оборони Михайло Єжель заявив: до 2017 року кількість військовослужбовців ЗСУ буде доведено до 130 тисяч. Така арифметика видається, принаймні, нелогічною на тлі позаблокової політики, що нині проводиться. Адже в такому разі оборонятися нам доведеться самим...
— Наша армія перебуває в такому стані, що не варто розраховувати на її здатність захистити країну, — вважає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. — В умовах проголошеної позаблоковості чисельність Збройних Сил має різко зрости, адже, по суті, ми повинні бути готові до кругової оборони. У нинішній ситуації скорочення армії до мікроскопічних розмірів — це самогубство.
Курс на зменшення чисельності ЗС було взято ще за президентства Леоніда Кучми. І це було виправдано при бажанні України вступити до НАТО. Нині статус змінився, а документи, які б це відобразили, досі не прийнято. Експерти кажуть: перш ніж вираховувати необхідну кількість захисників Батьківщини, треба чітко визначитися, від кого ми захищаємося. Загрози повинні бути відображені у Воєнній оборонній доктрині. Її не затверджено, як і Стратегію національної безпеки. І не зрозуміло, на якій підставі проводиться реформа армії.
На думку Дмитра Тимчука, плани стосовно контрактників як основи професійної армії зірвалися. За останні кілька років кількість службовців за контрактом не змінилася й тримається на рівні 51%. Навіть при зростанні безробіття в країні люди не хочуть іти на військову роботу — занадто слабка мотивація. За словами міністра оборони, ще рік тому контрактник одержував 1200 гривень. Сьогодні ця цифра виросла удвічі. А ті, хто служить кілька років, отримують близько 3000 грн. Проте така пропозиція слабо конкурентна на вітчизняному ринку праці. Та й дібрати гідні кадри з потенційних претендентів досить складно.
А тепер посилити армію вирішили за рахунок резервістів — громадян досвідчених і грамотних. Про це днями заявив начальник ГУ оборонного й мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Володимир Аскаров, зазначивши, що служба в резерві є «органічною складовою майбутнього наших Збройних Сил». Очевидно, за рахунок цивільних фахівців, яких залучатимуть до служби, планують піднести рівень професіоналізму армії. До 2017 року кількість резервістів має становити 8 тисяч. Ця ідея не нова. Як відзначив генерал-лейтенант Володимир Аскаров, принципово новий вид виконання військового обов’язку в запасі — служба у військовому резерві стартував ще 2007 року. Тоді було підписано відповідний Указ Президента України. У той час говорили про 10 тисяч резервістів. Звісно, на роботу з ними було надано певні кошти. Постає резонне запитання: де ж ця резервна сила й на що витрачено гроші?