Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко переконаний, що, зважаючи на численні публікації в засобах масової інформації щодо неефективного використання бюджетних коштів, виділених на підготовку та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, це питання потребує здійснення парламентом належного контролю. 

М. Томенко повідомив, що з цією метою він спільно з народним депутатом Остапом Семераком зареєстрували проект постанови «Про заслуховування інформації Кабінету Міністрів України щодо здійснення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти для потреб, пов’язаних з підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».

Цим проектом, зокрема, пропонується не пізніше як 16 березня 2012 року заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради інформацію Кабінету Міністрів щодо здійснення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти для потреб, пов’язаних з підготовкою та проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Заступник Голови Верховної Ради також нагадав, що відповідний контроль з боку парламенту передбачено чинним законодавством. Зокрема, з метою спрощення процедури здійснення закупівлі товарів, робіт та послуг в рамках підготовки проведення фінальної частини Євро-2012 з футболу в Україні було ухвалено Закон України «Про внесення змін до законів України «Про здійснення державних закупівель» та «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу в Україні». М. Томенко нагадав, що за його ініціативи Верховна Рада внесла до пункту 2 Прикінцевих положень зазначеного закону вимогу, згідно з якою Кабінет Міністрів раз на півроку має інформувати Верховну Раду про реалізацію зазначеного закону. Тому, на переконання М. Томенка, Кабміну доречно було б поінформувати парламент про процедури тендерних закупівель для Євро-2012. Особливо, наголосив він, зважаючи на те, що, як з’ясувалося, в рамках підготовки до Євро, в обхід конкурсних засад під час здійснення тендерних закупівель будуються об’єкти, які прямо не пов’язані з проведенням чемпіонату. Серед них, зокрема, й низка резонансних, як, наприклад, вертолітний майданчик у Черкасах біля Тарасової гори чи реконструкція «Мистецького арсеналу» в Києві.

Прес-служба заступника Голови Верховної Ради України.