Учора Голова Верховної Ради Олександр Турчинов спільно з міністром оборони і міністром внутрішніх справ за захист суверенітету країни вручили державні нагороди, відомчі відзнаки, посвідчення учасника бойових дій та ключі від квартир працівникам органів і підрозділів внутрішніх справ, військовослужбовцям Національної гвардії України, які брали участь в антитерористичній операції.
 «Сьогодні ми починаємо видавати посвідчення учасників бойових дій. Їх видаватимуть виключно бійцям — захисникам нашої Батьківщини. Наша спільна відповідальність — не допустити зловживань з отриманням цих посвідчень, щоб пільгами не користувалися шахраї, які отримали відповідні документи завдяки якомусь «блату» чи зв’язкам», — сказав він.
Олександр Турчинов, звертаючись до присутніх, наголосив, що український народ захищає свою країну і право жити у вільній державі, право самим обирати свій шлях, своє майбутнє. Але наш шлях не сподобався тим, хто марить відтворенням пострадянської імперії.
Керівник парламенту зазначив, що сьогодні наша країна протистоїть одній з найсильніших армій світу і державі, яка має ядерний потенціал. Голова Верховної Ради нагадав, що коли Україна роззброїлася в односторонньому порядку, був підписаний Будапештський меморандум, і потужні країни виступили гарантами нашої безпеки. Але гарантії перетворилися на співчуття одних і цинічну агресію інших. «Аби протистояти цій агресії, в країні треба було відновити армію, і без добровольців ми б не зупинили ворога», — сказав Олександр Турчинов. Глава парламенту висловив вдячність усім, хто пішов до армії, до спецбатальйонів МВС. «Це справжні герої, які пліч-о-пліч захищають країну. Це ті, хто ціною власного життя захищають наше право бути вільними людьми», — заявив він.
Олександр Турчинов наголосив, що нині перед владою стоїть важливе завдання — відновити економіку і підняти промисловий потенціал держави до європейського рівня.
Крім того, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов звернеться до Кабінету Міністрів України з пропозицією, щоб закріпити можливість бюджетного фінансування для навчання у вищих навчальних закладах дітей бійців, які загинули під час АТО, а також скасування для них вступних іспитів.
«Я вноситиму пропозицію уряду, щоб усі діти героїв, які загинули, могли без іспитів та безоплатно отримати вищу освіту в наших ВНЗ», — сказав Олександр Турчинов.
Глава парламенту зазначив, що ні керівництво МВС, ні керівництво держави не покинуть родини загиблих героїв. Це обов’язок кожного з нас — дати частину тепла їхнім дітям та сім’ям.
Прес-служба Верховної Ради України.
Ключі від квартири з рук Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова отримує рядовий полку патрульної служби міліції особливого призначення «Азов» Євгеній Сітенко.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.