Не встигли відшуміти протести стосовно загибелі Ігоря Індила, як посипалися повідомлення про нові сумні випадки зіткнення міліції з народом. Одне з таких нещодавно прийшло з Житомира. 44-річний місцевий житель О. Д. переконує: правоохоронці жорстоко його катували. Мовляв, вартові порядку били його гумовим кийком по ногах. А коли непритомнів, відливали водою.

 

Зі слів чоловіка, він не витримав тортур і підписав якийсь папірець. Як з’ясувалося пізніше, то було зізнання у вбивстві. Наслідки катувань потерпілий зафіксував у травмпункті міської лікарні, де його наступного дня прооперували: видалили гематоми та наклали гіпс на пошкоджену ногу.

Про подробиці інциденту чоловік говорити з кореспондентом «Голосу України» відмовився. Однак обіцяв згодом детально про все розповісти. Тим часом правозахисник центру «Свобода» Віктор Котенко надрукував на сайті деяку інформацію стосовно цього конфлікту. За його словами, намагаючись запобігти розслідуванню та уникнути відповідальності за катування людини, правоохоронці відреагувала у звичний перевірений спосіб, розмістивши в ЗМІ інформацію про страшного вбивцю. «Наразі ми спостерігаємо новий злочин — до рішення суду міліція оприлюднює «свої» упереджені матеріали розслідування, по суті виставляючи чоловіка в ролі злочинця, намагаючись вплинути як на громадську думку, так і на подальший розгляд цієї справи», — йдеться у тексті.

Подібний випадок на днях трапився і в Сумах. Щоправда, фінал цієї історії набагато жахливіший. 

32-річний Олексій Ходаков загинув у Ковпаківському РУВС під час допиту. «Голос України» від 21.01.2012 року вже писав про цю трагедію. Нині за фактом смерті чоловіка прокуратура здійснює перевірку.

За інформацією Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, у 2011 році в ізоляторах тимчасового тримання ОВС допущено 10 втеч та 17 смертей, у тому числі, 10 самогубств утримуваних осіб. Уже в цьому році наклали на себе руки троє затриманих. За даними фактами проводяться службові перевірки.

— Минулого року випадки смертей мали місце в Івано-Франківській, Херсонській, Київській, Полтавській, Харківській та Черкаській областях — по одному, в Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Житомирській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій областях — по два, — каже голова Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко. — За результатами перевірок цих фактів у більшості випадків ані МВС, ані прокуратура не знайшли порушень із боку працівників міліції.

На думку О. Мартиненка, з того моменту, як вартові порядку затримали й доставили людину до органу чи підрозділу внутрішніх справ, вони мають повністю відповідати за її життя і здоров’я. Однак ніякої відповідальності правоохоронці не несуть.

За інформацією МВС, усі нещасні випадки, які трапилися в 2011 році в спеціальних установах міліції, проаналізовано. Як свідчать результати перевірки, особи, котрі скоїли самогубства, перебували в нестійкому психологічному стані. Мовляв, це пов’язано як із тяжкістю скоєного злочину, так і з небажанням відбувати покарання в місцях позбавлення волі.

Про цю проблему знає і новоспечений міністр МВС. За його словами, з метою запобігання таким надзвичайним подіям медичні працівники проводять всебічне медичне обстеження затриманих на предмет виявлення тілесних ушкоджень або хронічних захворювань. «Для запобігання самогубств утримуваних осіб у МВС у спеціальних закладах встановлено понад 700 пристроїв відеоспостереження (в камерах, камерних блоках, прогулянкових двориках та слідчих кімнатах). Це дозволяє забезпечувати цілодобовий контроль за поведінкою утримуваних та їх переміщеннями, — зазначив нещодавно міністр МВС Віталій Захарченко.