Співробітники головного управління Державної податкової міліції України та податкової міліції Кіровоградської області викрили потужний конвертаційний центр, що діяв у Кіровограді з 2009 по 2011 роки. 

Як повідомила прес-офіцер УПМ ДПА Анжела Дзінзюра, центр складався з 29 суб’єктів господарювання. Всі вони мали розрахункові рахунки в банківських установах Києва, Кіровограда та Дніпропетровська. Лише керівників у цій злочинній групі налічувалося зо два десятки. Всі вони виконували чітко окреслені функції. Серед них були організатор, співорганізатор, головний бухгалтер, бухгалтери, кур’єри.

Організатори, використовуючи підконтрольні їм суб’єкти господарювання, надавали послуги з переведення в готівку коштів реально існуючим суб’єктам господарювання та мінімізації податкових зобов’язань. Послугами встигли скористатися службові особи підприємств, зареєстрованих на території Кіровоградської, Київської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Тернопільської, Чернігівської областей. Лише на території Кіровоградщини зі злочинним угрупуванням співпрацювало понад 60 суб’єктів господарювання, що дозволило їм незаконно сформувати податковий кредит із податку на додану вартість майже на 100 мільйонів гривень. Ще на 30 мільйонів гривень обдурили державу 72 суб’єкти господарювання з інших областей.

— До проведення операції із припинення діяльності незаконного конвертаційного центру було залучено колег з управління організації викриття податкових злочинів та управління фізичного захисту головного управління податкової міліції ДПС України, з управлінь податкової міліції державних податкових адміністрацій у багатьох містах, — розповідає заступник голови комісії з реорганізації ДПА, перший заступник голови — начальник УПМ ДПА в Кіровоградській області Анатолій Куруп. — Працювали 32 оперативні групи, проведено 30 обшуків.

Нині для забезпечення погашення збитків за кримінальною справою накладено арешт на 39 розрахункових рахунків та 29 суб’єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності. Слідство триває.