Новорічна споживча активність згасатиме на тлі помірного споживання і посилення урядового впливу на хід внутрішньої торгівлі. Я вважаю, що перелік регульованих цін на продукти харчування відкоригують у бік зростання ще до набрання чинності законом «Про внутрішню торгівлю» з огляду на подорожчання природного газу, негативні оцінки щодо стану озимих і грядущі вибори до парламенту. Загальна інфляція роздрібних цін виявиться меншою, ніж у січні, дякуючи високим перехідним запасам, сформованим після вдалого врожаю минулого року.

Бензин: здешевлення літра А-95 на 5—8 копійок, дизпального — подорожчання на 15—20 копійок (тут і надалі мова про середні роздрібні ціни).

Відносну стабільність цін на нафтопродукти відрегулюють два полярні чинники — проіндексовані на рівень інфляції акцизи на пальне та цінові параметри імпортних надходжень. Переважать останні, за винятком дизпального, яке о цій порі зберігає підвищений сезонний тренд на європейському та внутрішньому ринках.

Борошно — залишиться у цінах січня.

Високий врожай минулого року зумовив створення більш ніж пристойного резерву зерна і його перехідних запасів. Водночас минулорічні втрати сільгоспвиробників і переробників, підсилені потребою пересівати приблизно двомільйонний клин озимих та інфляційними очікуваннями, унеможливлять зниження цін.

Хліб — подорожчання на 2—2,5 відсотка.

І борошно, і хліб як об’єкти державного регулювання перебуватимуть у рік виборів під особливим контролем з боку місцевих та центральних органів влади. Це є запорукою стабільності цін на хліб, собівартість якого наполовину формується з вартості борошна, яке держава постачає пекарській галузі з Аграрного фонду за неринковими цінами.

Крупи — подорожчання на 2—3 відсотки.

Цілком достатня пропозиція не зупинить сезонної активізації попиту на крупи, яка зумовлена змінами в структурі споживання. А це потягне за собою ледь помітне подорожчання круп, у тому числі, й гречки, ціни на яку падали упродовж другої половини минулого року.

Овочі, фрукти — подорожчання на 5—7 відсотків.

Дефляція овочевого ряду закінчилася ще в грудні минулого року. В першому кварталі ціни на овочі та фрукти зберігатимуть тенденцію до зростання, зумовлену почасти їх парниковим та імпортним походженням, а почасти новими правилами оподаткування малого та середнього бізнесу.

Молоко, молокопродукти — подорожчання на 5—7 відсотків.

Позбавлена торік дотацій м’ясо-молочна галузь після чергового перепису поголів’я констатувала чергове його скорочення на 1,6 відсотка, що свідчить про відсутність передумов для зниження цін і обмежену пропозицію навіть на ярмарках. Торік сметана, кефір, твердий сир подорожчали від 10 до 20 відсотків.

М’ясо — подорожчання на 2—2,5 відсотка.

Свинина, яловичина й телятина зберігатимуть сезонну тенденцію до подорожчання через скорочення виробництва, а високий попит на курятину унеможливить її здешевлення на початку року.

Алкоголь: подорожчання пляшки горілки на 5—8 гривень, коньяку — на 5—10 гривень, вина натурального — на 5—10 гривень.

Результат зумовить індексація акцизів і посилення адміністративного тиску на ринку алкогольної продукції, про надмірну тінізацію якого не говорить тільки лінивий.

Ліки — залишаться в цінах січня.

Я вважаю, що сезонне пожвавлення попиту на ліки через загострення епідеміологічної ситуації (грип, кір) не спричинить традиційно різких коливань цін через жорсткий контроль влади за обігом лікарських препаратів. Не виключаю, що фармакологічний ринок о цій порі потрапить у поле зору новоствореної Державної комісії з контролю за цінами.

Комунальні послуги — подорожчання на 5—7 відсотків.

Усі публічні заяви про невиправдане підвищення квартирної плати в регіонах від уряду переслідують політичні, передвиборні цілі, бо комунальні тарифи дотуватимуться і цього року через високу собівартість тепло- і енергопостачання, вкрай низький рівень доходів споживачів.

Транспортні послуги — подорожчання на 3—5 відсотків.

Низький рівень ділової активності в першому кварталі знизить прибутки транспорту, тому логічно очікувати інерційного подорожчання послуг залізничного, повітряного, комунального транспорту.

Туристичні послуги — подорожчання на 8—10 відсотків.

Сезон зимового відпочинку, як обіцяють синоптики, не розчарує. Вартість готельних, ресторанних, розважальних послуг зросте не останнім чином через суттєве покращення якості інфраструктурних об’єктів та загальний рівень інфляції.

Офіційний курс — 8,01 гривні за $.

На мій погляд, Нацбанк сприятиме помірній девальвації гривні з наміром покращити платіжний баланс і уникнути втрати частини золотовалютних резервів.