Вивчаючи тернопільські ціни, переконалася у правильності підходу до закупівель продуктів своєї знайомої. Вона уважно стежить за акціями в супермаркетах, розпродажами, обійде кілька крамниць, не полінується поїхати на центральний ринок, усе порівняє і аж тоді робить покупки. Запевняє, що в такий спосіб можна заощадити 15—20 відсотків сімейного бюджету. Щоправда, й часу для цього потрібно чимало, але в пенсіонерів його достатньо. Розповідає, у січні, всім, крім хліба та молочних продуктів, запаслася на ярмарках, які напередодні новорічно-різдвяних свят проходили мало не щотижня. Ціни там були суттєво нижчі, ніж у супермаркетах та на ринках.
Взагалі січень став «мертвим» для торгівлі: так би мовити, постсвятковий синдром. У м’ясних рядах центрального ринку продавці мало не хапають за поли: прилавки завалені м’ясом, а покупців мало. Кілограм яловичини порівняно з передсвятковим періодом подешевшав на 10 гривень, свинини — на 5. За домашню курку просять 50—60 гривень, віддають дешевше. Кілограм домашнього сиру — 24—30 гривень, за таку само ціну можна купити літр сметани, півторалітрова поліетиленова пляшка молока — 10 гривень. Незважаючи на заборону продавати молоко у використаній поліетиленовій тарі, це продовжують робити повсюдно. За десяток домашніх яєць треба віддати 15 гривень (напередодні зимових свят — 20), фабричні — вдвічі дешевші. Цінове затишшя у рядах, де продають крупи. Кілограм цукру — 6—6,5 гривень, рису — 7—9, борошна — 3,8—4,5, гречки — 9—10, пшеничної, перлової, ячмінної круп — 3, пшона — 
6—8. Вибір великий (кілограм рису, наприклад, можна купити від 6 гривень (січку) до 45 (коричневий), і ціни доступні. Додайте сюди щире побажання: «Споживайте на здоров’ячко», якого не почуєш у супермаркеті, і стає зрозумілим, чому люди старшого віку надають перевагу ринку. Молодь скуповується в основному в супермаркетах. Що стосується цін на фрукти, овочі, то тут вони бувають нижчими. Скажімо, кілограм моркви можна купити за 2 гривні (на ринку -3—4), цибулю — за 1,5 (відповідно — 3—4), свіжу капусту — 0,55—0,85 (1—1,5 гривні). А ось картопля, яблука дешевші на ринку, як і деякі цитрусові. Щоправда, коли натрапити на акцію у супермаркетах, то цитрусові можна купити значно дешевше. Це ще раз підтверджує істину, винесену в заголовок.
Загалом післясвяткові ціни не розчарували. На кілька копійок «накрутили» їх лише деякі місцеві молокопереробні підприємства. Однак є великі сумніви, що цінове затишшя триватиме довго. Швидше за все, воно обумовлене довгими зимовими святами.
 
Тернопільська область.