Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким на прохання Пенсійного фонду дав тлумачення норм Конституції та Бюджетного кодексу у зв’язку з неоднозначністю їх застосування судами під час вирішення справ про визначення розмірів соціальних виплат.
Як зазначив КС у рішенні, суди під час вирішення справ про соціальний захист громадян керуються принципом законності. Цей принцип передбачає застосування судами законів України, а також нормативних актів органів державної влади, в тому числі актів Кабінету Міністрів, виданих у межах його компетенції на основі і на виконання Бюджетного кодексу, закону про державний бюджет України на відповідний рік та інших законів України. Нормативно-правові акти Кабміну, якими регулюються бюджетні відносини, зокрема питання соціального захисту за рахунок коштів держбюджету, є складовою бюджетного законодавства відповідно до Бюджетного кодексу. Отже, суди загальної юрисдикції України під час вирішення справ щодо соціального захисту прав громадян мають застосовувати нормативно-правові акти Кабміну, прийняті на підставі і на виконання Бюджетного кодексу, інших законів, в тому числі закону про державний бюджет України на відповідний рік. Нагадаємо, що прийнятим наприкінці минулого року рішенням КС підтвердив право Кабміну встановлювати розміри соціальних виплат (а це, зокрема, виплати чорнобильцям та дітям війни) залежно від наявності коштів у бюджеті
А тому тепер відстояти у суді право на отримання соціальних виплат у розмірах, передбачених відповідними законами, а не актами Кабміну чи бюджетом, буде навряд чи можливо. До речі, Кодекс адміністративного судочинства України встановлює, що постанова або ухвала суду, котра набрала законної сили, може бути переглянута у зв’язку із встановленням Конституційним Судом неконституційності закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого судом під час вирішення справи, якщо рішення суду ще не виконано. Отже, рішення судів із соцвиплат, які виконано, не переглядатимуть.