Принаймні таких протоколів катма
 
Боротьба із корупцією в Україні неефективна, тому що корупція змішалася із політикою. Про це заявив під час «круглого столу» в Донецьку перший заступник парламентського Комітету із питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Геннадій Москаль.
«На жаль, парламент у нас зібрався із бізнесменів, власників фабрик, заводів, пароходів. Скажіть, хто проголосує проти себе, проти власного бізнесу, проти своїх друзів та оточення? Тому і люди ставлять питання, і нас постійно критикують міжнародні організації, пишуть негативні рейтинги. Можна було би зробити гарний закон. Але немає бажання», — сказав народний депутат.
За його словами, за минулий рік, протягом якого діяла норма закону, яка обмежувала вартість подарунків чиновникам половиною мінімальної заробітної плати, не було зафіксовано жодного факту порушення. «У нас за рік чиновники не взяли жодного подарунка вартістю понад 455 гривень. Жодного протоколу немає. Це про що свідчить? Або про те, що наші чиновники всі чесні й порядні, або про те, що правоохоронні органи проігнорували цю статтю», — прокоментував політик.
Він закликав якнайшвидше створити антикорупційний комітет за зразком інших європейських держав. Тим паче що таке зобов’язання взяла на себе Україна перед Євросоюзом. «Зібрати людей, не потрібно їм ОМОНів, автоматів, спецназів. Вони повинні мати чесні руки та гарну теоретичну і практичну підготовку. Це можуть бути працівники міліції, прокуратури, СБУ, яких обирали би на конкурсних засадах. Антикорупційний комітет справді займався би боротьбою із цим явищем. Але де закон? Лежить у парламенті, і ніхто не хоче приймати».
Говорячи про судові процеси над лідерами опозиції, Геннадій Москаль зауважив: «Сьогодні кожен боїться прийняти політичне рішення, озираючись: а що буде зі мною? Те саме, що з Тимошенко. Президент уже обмежив себе сам, і уряд обмежив. Хоча б що росіяни пропонували, які б політичні блага. Президент каже Азарову приймати рішення, Азаров каже: ні, ви приймайте. Думаючи: а якщо ми в 2015 році програємо, що з нами буде? Вони створили прецедент і самі потрапили до цієї пастки».
На думку народного депутата, оцінку діям політика повинен дати виборець. «Не справився — народ тобі висловив недовіру, і йди собі, будь здоровий. Але якесь політичне рішення (щодо постачання російського природного газу. — Авт.) потрібно приймати. А ніхто не хоче. Тому що почуття помсти взяло гору над здоровим глуздом», — сказав перший заступник голови парламентського комітету.
Донецьк.