Жодного дня не був у Чорнобилі трагічного 1986-го 54-річний житель Тернополя. Однак коли зрозумів, що бути чорнобильцем вигідно, у червні 2000-го року звернувся до посадовців одного з підприємств міста з проханням видати довідку, що він нібито перебував у відрядженні в Чорнобилі з 19 до 22 серпня 1986-го року і йому виплачувалась зарплата у трикратному розмірі. 

 

Заднім числом такі документи псевдочорнобильцю оформили, з ними він подався до управління праці та соціальної політики облдержадміністрації, де отримав посвідчення особи, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС. Далі — призначення відповідної пенсії. Всього за фальшивими документами чоловік незаконно отримав понад 100 тисяч гривень.

Прокурор Тернополя порушив стосовно нього кримінальну справу за фактом використання підроблених документів та шахрайства. Відповідати перед законом доведеться і службовим особам підприємства, які видали фальшиві довідки. На жаль, це не єдиний випадок, коли пільгами користуються люди, які й не «нюхали» чорнобильської радіації.