Тарифи на послуги проводового радіомовлення знову зросли. Відтепер місячна плата для населення та бюджетних організацій становитиме, відповідно, 9,36 та 14,04 гривні, що на тридцять відсотків більше від старої.

Очевидно, у такий спосіб «Укртелеком» планує зменшити втрати від утримання однієї з найслабших фінансово ланки. Зростання тарифів мало б призвести до підвищення рентабельності цієї послуги. Однак на місцях прогнозують, що збільшення тарифів призведе не так до поліпшення матеріального стану компанії, як до масової відмови від її послуг абонентів, які раніше користувались радіоточками. Ситуацією стривожені не тільки користувачі, а й радіожурналісти. Адже мережею проводового радіо транслюються програми національної радіокомпанії, регіональних державних телерадіокомпаній і районних редакцій.

Як підрахували в редакції Красилівського районного радіомовлення, понад двадцять років тому, в пік свого розквіту, районна мережа проводового радіомовлення включала близько 27 тисяч радіоточок. Ще п’ять років тому їх число вимірювалось понад 13 тисячами. Однак поетапне підвищення тарифів призвело до того, що кількість абонентів катастрофічно впала. Нині в районі їх — менше двох тисяч. Остання масова відмова від послуг «Укртелекому» відбулося після того, як місячний тариф для населення сягнув семи гривень. У результаті одразу три сотні абонентів відімкнули радіо в своїх оселях.

Складається враження, що «Укртелекому» було б і вигідніше, і зручніше просто відмовитись від такого сегмента споживачів. Зробити це заважає лише умова, висунута під час продажу компанії, що передбачає надання цієї послуги.

Хоча підвищення тарифу буквально на пару гривень може видатись не таким уже й великим, однак малозабезпечені родини не готові йти навіть на це заради збереження такого засобу комунікації. А різке скорочення абонентів призводить до нових проблем. Адже утримувати доволі зношену мережу при мінімальному надходженні коштів від споживачів може стати для компанії нерозв’язуваною проблемою.

Тим часом ще близько трьох мільйонів родин у країні продовжують отримувати інформацію саме з проводового радіо. Традиційно воно залишається одним із найпопулярніших джерел інформації для сільського населення. Однак про його масову доступність уже не доводиться говорити. За останні два десятиліття кількість власників домашніх радіоточок впала з 19 мільйонів до згаданої цифри.