У селі Коробчине Новомиргородського району відкрили гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) із видобутку та переробки ільменітового концентрату Бирзулівського родовища ТОВ ВКФ «Велта». Це перший за останні 20 років експортоорієнтований титановий ГЗК. На підприємстві вже працевлаштовано 240 працівників. І це лише початок.

— «Велта», — наголосив генеральний директор компанії Андрій Бродський, — єдина у світі нова компанія, що запускає нові потужності з випуску ільменітового концентрату та починає відвантаження продукції вже цього року. Ми плануємо виробити 240 тисяч тонн концентрату протягом року та посісти чільне місце на світовому ринку видобутку ільменіту.

Голова облдержадміністрації Сергій Ларін підкреслив, що «це гарний приклад того, як мають співпрацювати влада і соціально-відповідальний бізнес». Приклад того, як можуть працювати інвестиції. До слова, їх обсяг у першу чергу ГЗК становить близько 80 мільйонів доларів.

— На початку минулого року, коли планували відкрити «Велту» лише за кілька місяців, нас називали великими мрійниками, — пригадав голова Новомиргородської районної адміністрації Олександр Ковтун. — Тепер наші великі мрії втілилися в життя. Сьогодні ми вже не уявляємо життя району без «Велти», адже, навіть не розпочавши офіційно видобутку та переробки титанової руди, підприємство вже збагатило районний бюджет на 500 тисяч гривень, більше 200 тисяч земельного податку, понад мільйони на відшкодування земель сільськогосподарського призначення, але головне — ми отримали робочі місця, а відтак — і перспективу.

Керівники «Велти» пояснили, що гірські роботи вестимуться кар’єрним способом. Однак підприємство проектувалося так, щоб мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище. По-перше, збагачення руди відбуватиметься без застосування хімречовин, по-друге, на відпрацьованих ділянках проводитиметься рекультивація, по-третє, виробництво жодним чином не забруднюватиме підземні води та річки.

Фото автора.

Андрій Бродський, Сергій Ларін та Олександр Ковтун вітають колективи із відкриттям «Велти»