Народний депутат України, перший секретар Луганського обкому Компартії України Спірідон Кілінкаров вважає, що керівники навчальних закладів України стали заручниками держбюджету-2012. Уже сьогодні працівники освіти замислюються, чим розплачуватимуться за спожиту електрику по закінченні першого місяця поточного року. Місцева влада теж перебуває у розгубленості й поки що не може дати ясної поради. На думку Спірідона Кілінкарова, уряд не доопрацював держбюджет року, а депутати проголосували за нього поспішно. Сам Кілінкаров жорстко критикував головний фінансовий документ країни під час обговорення, а фракція комуністів у Верховній Раді України під час його затвердження голосувала проти. Народний депутат вважає, що насамперед у документі необхідно було передбачити фінансування захищених статей, а цього не зроблено.
За словами парламентарія, цього року в бюджеті Луганської області вперше немає в повному обсязі коштів для захищених виплат.
— Немає грошей навіть на зарплату працівникам бюджетної сфери, — зазначає він. — Немає бюджету розвитку, немає коштів на розвиток міської інфраструктури. Я не виключаю виникнення ситуації, коли вчителям і лікарям просто не буде чим платити зарплату. Проблеми в дефіциті коштів місцевих бюджетів спричинили помилки українського уряду в економічній політиці. Керівництво країни сподівається закрити всі «бюджетні діри», досягши домовленостей про зниження ціни на російський газ. Однак не вірю в можливість реалізації цих домовленостей у першому півріччі. Й ніхто сьогодні не може дати чіткої відповіді з даного питання. Динаміки в переговорах із Росією немає. Тож поки що всі надії лише віртуальні.
Луганськ.