Така назва проекту, що стартував на Тернопільщині. Активісти громадської молодіжної організації «Нівроку» взялися досліджувати, як витрачаються кошти, сплачені на АЗС у вигляді акцизного збору. За словами керівника проекту Володимира Ханаса, Тернопільщина входить до першої десятки регіонів з найбільшою концентрацією автотранспорту на душу населення, тож відрахування, які надходять з центру, мали б бути відчутними. Однак торік їх вистачило лише на ямковий ремонт деяких ділянок.
Депутат обласної ради Назар Яворський вважає, що оскільки розподіл коштів здійснює облдержадміністрація, то їх просто ставлять перед фактом. Натомість його колега по облраді Павло Федик визнає, що є в цьому вина і депутатів, які мало спілкуються з громадами і погано знають їхні потреби. А виділені кошти не завжди освоюються, як свідчить ситуація з дорогою до туристичної перлини області — печери Кришталевої, що у селі Кривчому. Через вибоїни автобуси з туристами змушені зупинятися за кілька кілометрів від об’єкта, і далі люди йдуть пішки.
Чи вдасться активістам «Нівроку» пробудити інтерес громадськості до цих питань? Принаймні їхні попередні спроби з’ясувати, як витрачаються кошти місцевих бюджетів, мали певний резонанс. Так чи інакше, але дедалі більше жителів області хочуть знати, на що витрачають сплачені ними податки. До реалізації проекту залучать експертів з питань формування бюджету і будівництва доріг. Ініціативу «Нівроку» вже підтримали десять громадських організацій.