Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Віктор Корж ініціював проведення на Вінниччині семінарів-тренінгів для працівників сільських закладів медицини. На перший з них у Тульчинському районі зібралися понад сто фельдшерів. Вони отримали можливість для спілкування з науковцями Вінницького медичного університету імені Пирогова. Нові знання почерпнули з лекції «Сучасні аспекти клінічної фармакології», з нею виступила доцент кафедри фармакології зазначеного навчального закладу Наталія Волощук. Кожен учасник тренінгу отримав у подарунок від народного депутата найновіше видання фармакологічного довідника.
— Фельдшерсько-акушерські пункти — чи не єдиний медичний заклад, де жителі сіл отримують первинну допомогу, — каже Віктор Корж. — Протягом останніх років у регіоні постійно збільшують кількість коштів для їх забезпечення медичними препаратами та обладнанням. Більшість ФАПів відремонтовано. Тим часом поза увагою залишається питання підвищення кваліфікації медиків, які працюють у селах. Мене чи не найбільше здивувало те, що у сільських медиків відсутні довідники про сучасні медичні препарати. Саме тому виникла ідея провести заняття з усіма медпрацівниками сільських ФАПів і забезпечити їх необхідною сучасною медичною літературою. Адже без такої літератури складно призначати ліки для пацієнтів.
Крім тренінгів, у регіоні планують проведення «круглих столів» для лікарів сімейної медицини, наукову конференцію за участю науковців і практиків з проблем надання первинної допомоги в умовах закладів сільської медицини.
За словами Віктора Коржа, забезпечити медицині новий якісний рівень роботи неможливо без підвищення кваліфікації всіх медичних працівників. «Якщо для лікарів система підвищення кваліфікації налагоджена, то медики первинної ланки випали з поля зору, — наголошує Віктор Корж. — Я веду мову про тих, хто працює у сільській місцевості у закладах первинної медичної допомоги». Парламентарій пообіцяв, що такі семінари-тренінги, за участі провідних науковців та кращих лікарів, стануть постійною практикою. Загалом на Вінниччині нараховується майже сімсот ФАПів та амбулаторій.
Вінницька область.