«Україна реально переходить до політики енергетичної незалежності та енергетичної ефективності», — так під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров прокоментував рішення Ради національної безпеки і оборони стосовно енергетичної безпеки країни. «Було визнано, що надмірно висока ціна на російський газ, яка визначена кабальною угодою 2009 року, створює реальну небезпеку національній економіці та державі в цілому. Тому ми будемо рішуче протистояти цій небезпеці, захищати національні інтереси», — сказав він. Тобто незалежно від результатів газових переговорів планується послідовно скорочувати споживання російського газу, а натомість нарощувати його власний видобуток, збільшити в енергетичному балансі частку вугілля та радикально знизити енергоємність виробництва і житлово-комунального господарства. 
Такий підхід, вважає прем’єр, мають підтримати й громадяни, оскільки зменшення енерговитрат означатиме зменшення цін і тарифів та збільшення їхніх доходів. До слова, саме питанню цін та тарифів на житлово-комунальні послуги було присвячено перше питання порядку денного, адже минулої середи глава уряду доручив міністру регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку підготувати звіт стосовно скасування необгрунтовано підвищених комунальних тарифів. При цьому М. Азаров повідомив, що впродовж останнього тижня в Херсоні, Полтаві, Чернігові та деяких інших регіонах місцева влада вже скасувала завищені тарифи. Проте головна проблема в тому, що й після реформи тарифоутворення люди так само не розуміють, як нараховуються тарифи та як обгрунтовується собівартість послуг. «Загалом стало очевидним, що в окремих містах місцева влада продовжує маніпулювати завищеними нормативами споживання, завищеними показниками втрат у мережах, нарахованими, але не виконаними роботами, тобто здирає з людей плату за власну безгосподарність та ще й на уряд перекладає тягар компенсації людям витрат на житлово-комунальні послуги», — вважає він.
Щоправда, А. Близнюк у своєму виступі звернув увагу, що загалом впродовж останніх п’яти років середній тариф на послуги з утримання будинків та прибирання прибудинкової території жодного разу не відшкодовував середню собівартість цих робіт, що є однією з причин хронічної збитковості житлово-комунальних підприємств та низького рівня послуг. А одним з об’єктивних показників підвищення тарифів він назвав збільшення зарплат. Однак міністр також вважає, що тарифи не можуть зростати надто різко, як це мало місце в Полтаві, — на 81 відсоток, у Херсоні — на 53 відсотки чи в Харкові — на 50 відсотків.
Віце-прем’єр-міністр України — міністр інфраструктури України Борис Колесніков, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.