Поки чиновники переконують громадськість у неможливості вирішити проблему бродячих тварин, генеральний директор підприємства «Екологічна ініціатива» Сергій Борисенко вже давно утримує «готель» для бездомних братів наших менших.

Щомісяця до цього притулку приводять по п’ять-шість собак і стільки само забирають. Хтось хоче мати біля хати живий «дзвіночок», щоб попереджав про непрошених гостей, хтось бере песика через самітність, третім потрібен друг. Інструктор службового собаківництва Олександр Буданов більше радіє, коли із притулку беруть тварин, а не приводять їх сюди.

Тут близько 170 собак і майже 60 кішок, і менше їх, на жаль, не стає. Вільних вольєрів немає, тому власник притулку Сергій Борисенко вже розпочав будівництво десятка «квартир» для чотирилапих.

До речі, притулок розташований на території офісу підприємства і займає досить велику територію. Генеральний директор тут частий гість, і в нього є свої улюбленці. Адже до вольєрів потрапляють не тільки бродячі дворняги, а й породисті пси, які опинилися на вулиці з різних причин. Іноді їх приводять сюди самі господарі, посилаючись на неможливість «прокормити ще один рот». Знають, що Борисенко всіх нагодує і вилікує.

— Кожному собаці й кішці насамперед ми робимо щеплення, — розповідає Олександр Буданов. — Якщо потрібна операція — оперуємо. У раціоні є все те, що потрібно тварині, тож вони в нас здорові.

Сумнівів щодо цього не було. Шерстка в собак в основному блискуча, боки не запалі, а це свідчить про те, що вони ситі й доглянуті. Щоправда, тутешні пуделі не розчесані й не стрижені, однак це цілком зрозуміло: не в домашніх умовах вони утримуються. У кожному вольєрі стоять ідеально білі у квіточках емальовані мисочки — для каші та води. В усіх вони однакові. Здавалося б, дрібниця, але вона говорить про ставлення до тварин.

— Нещодавно до притулку привели домашнього пса хорошої породи й попросили взяти його на виховання, — розповідає Олександр. — З певних причин хазяїн вирішив його позбутися й надумав «приспати». У ветлікарні за таку послугу попросили 500 гривень, і хазяїн замислився. Його збентежила не сума, а те, що доводилося платити за смерть. Вирішив він, що краще віддасть ці гроші притулку й збереже життя тварині.

В іншому випадку жителі принесли кішку з перебитими лапами. Довелося їх ампутувати. Тварина добре перенесла операцію і сьогодні бігає на задніх лапах, немов кенгуру, привертаючи до себе підвищену увагу.

Про те, що Сергій Борисенко любить тварин, свідчить не тільки притулок для бродячих собак. В окремих вольєрах утримуються породисті вівчарки, є навіть невеликий загін для диких кабанів. Якщо генеральний директор помічає, що його гість небайдужий до собак, то обов’язково продемонструє білих щенят, які нещодавно народилися. І при цьому його обличчя світиться радістю.

У скільки обходиться Борисенко притулок для кішок і собак, він не каже. Вважає, що справа не в грошах, а в ставленні до тварин. З ним важко не погодитися.

На знімку: Сергій Борисенко зі своїм вихованцем.

Фото автора.