Учора захисники тварин мітингували навпроти Кабміну. Кількадесят учасників акції «Stop іt!» («Зупиніть це!») виступали проти знищення «диких» собак і котів до Євро-2012 та діяльності догхантерів (на знімку). Нагадаємо: так називають себе люди, котрі замучують чотирилапих до смерті й нерідко розміщують шокуючі кадри в Інтернеті. Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський з’явився ще перед початком мітингу. Напередодні він сповістив, що в цьогорічному держбюджеті передбачено 30 млн. гривень на побудову притулків для собак. 

Організатор акції Вікторія Світлова передала міністру вимоги протестувальників. Він пообіцяв того ж дня озвучити це на засіданні Кабміну, попросити Миколу Азарова про введення мораторію на вбивства собак та звернутися до МВС, щоб ті розслідували діяльність одного з догхантерських сайтів. Окрім того, при Мінекології створять нову робочу групу з розв’язання цих проблем. Склад групи мають узгодити з оборонцями тварин.

Міністр не підтвердив інформацію, що напередодні Євро-2012 вулиці від собак зачищають комунальні служби. Мовляв, немає доказів і треба зачекати, поки винних схоплять на гарячому. На запитання «Голосу України»: «Скільки притулків можна побудувати за 30 млн. гривень?» Микола Злочевський відповів: «Не менше шести-семи європейського рівня». У найближчих планах — Київ і Харків. За словами міністра, притулки зведуть уже до чемпіонату.

«Сьогодні — тварина, завтра — людина!» — скандували протестувальники. На засніженому схилі червоною фарбою з балончика вивели «Stop іt!» і розіклали кілька футбольних м’ячів, теж «криваво» забарвлених. Люди привели з десяток домашніх собак. Ті тупцяли на морозі в кольорових светриках. Маленьких господарі тримали на руках. Фотографи скупчилися біля дівчинки з плямистим плюшевим цуциком. «Поки людина відчуває біль, вона жива. Поки людина відчуває чужий біль, вона людина» — виднілося на одному плакаті. 

Акцію організували завдяки соцмережі Фейсбук. Зголосилися близько 700 людей. Приїхало трохи менше сотні — з Києва, Чернігова, Донецька, Одеси тощо. Поруч із собачниками протестувала молодь у зелених жилетах із написом «Фронт змін». За словами їхнього координатора, люди прийшли за власною ініціативою.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.