Ідея написати такий роман виникла у начальника управління культури і мистецтв Тернопільської міськради, барда, поета Олександра Смика і письменниці Галини Вдовиченко. Спочатку це сприйнялося швидше як жарт, та «машина» закрутилася. Перше речення на мобільний Галини Вдовиченко скинув Олександр Смик. Дописавши своє, вона надіслала SMS-повідомлення друзям. «Повідомлення часто знову поверталися до мене, — згадує Галина Вдовиченко. — Виходило щось розхристане. Від форми буріме, коли кожен наступний автор продовжує написане попереднім, довелося відмовитись. Порадившись з Іреною Роздобудько, вирішили почати все заново. Тепер кожен писав свій уривок».
Координатори: Галина Вдовиченко, Ірен Роздобудько і Лариса Денисенко як інструмент задіяли ще й електронний варіант написання. Тоді пішло жвавіше. До написання роману залучилися не лише автори з України, а й з-за кордону. Як маститі письменники, за плечима яких по 20 книг, так і початківці, котрі самі собі боялися зізнатися, що їм подобається писати. До речі, деяким із них після такої спроби порадили серйозно зайнятися літературною творчістю. Усього до написання роману було задіяно 29 авторів, двоє з них написали по два розділи, а загалом у книзі 31 розділ. На її початку зазначено, який розділ кому належить. Читати роман можна і з середини, і з кінця. У прозі і віршованій формі. Деякі розділи заслуговують на те, щоб стати окремою книгою. «Це було захоплююче заняття, — поділилася своїми міркуваннями тернопільська письменниця Ірина Мацко, — я свій уривочок переписувала тричі. Спочатку взагалі не бачила свого місця серед авторів, адже пишу для дітей, а роман  — для дорослих, але потім ввела дитячого героя. Останню крапку у написанні роману поставила саме я. Було це напередодні нового року».
Презентація спільного доробку майже трьох десятків авторів відбулася днями у тернопільській книгарні «Є». Назва книги — «Поштаментальний роман». Обкладинку цікаво і з іронією оформив Ігор Жук. Ідея спільного твору стара як світ. Це стосунки між чоловіком і жінкою. Поки що роман існує в електронному варіанті, але, за словами Галини Вдовиченко, вже є пропозиції видрукувати його. Експеримент показав, що творити разом можна, якщо є відповідальність за написане.
Тернопільська область.
Під час презентації «Поштаментального роману».
Фото автора.