Співробітники міліції перевірили заяви журналістів, яких побили охоронці магазину «Сокіл» у Донецьку. Як повідомляла наша газета, троє колег, адвокат та активіст громадської організації намагалися сфотографувати викладені продукти. Однак представники торговельного закладу заборонили це зробити, а потім виштовхали відвідувачів за двері, завдавши тілесних ушкоджень. За інформацією міського управління міліції, у потерпілих діагностовано перелом кісток носа, подряпини обличчя, закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку.
Зібрані матеріали спрямовані до прокуратури для проведення дослідчої перевірки за статтею 171 Кримінального кодексу України «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Максимальне покарання, яке передбачає ця стаття, — до трьох років обмеження волі.
«Ганьбою для міста» назвав конфлікт торговців із журналістами міський голова Олександр Лук’янченко. «Я доручив керівництву управління внутрішніх справ, переговорив із прокуратурою і попросив, щоб узяли під контроль розслідування цієї бійки. Ті, хто порушив закон, нестимуть відповідальність згідно із чинним законодавством».
На думку міського голови, потрібно перевірити і діяльність самого супермаркету. «Якщо там будуть знайдені порушення, ми його просто закриємо. Тому, хто чесно торгує якісними товарами, журналістів та простої людини, яка прийшла і хоче пересвідчитися в доброякісності продукції, боятися немає чого», — зазначив керівник міста.
У середу вранці відвідувачів «Сокола» зустрічала табличка: «Магазин не працює». Двоє осіб перед входом до магазину роздавали листівки, в яких було зазначено зокрема: «За збереження ваших зубів адміністрація не відповідає». В місцевих медіа інцидент у супермаркеті обговорюється активно. На кількох інтернет-сайтах оприлюднено прізвище адміністратора магазину, який забороняв журналістам знімати у залі та викликав охорону. Прізвище збігається із прізвищем співвласника: за попередніми даними, адміністратор є сином господаря. Перевірити чи спростувати цю інформацію у самому магазині не вдалося: телефони не відповідали.