«Запропонував фракції «Блок Петра Порошенка» висунути на посаду Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка», — такий запис учора з’явився на сторінці Петра Порошенка у Твіттері. Цю пропозицію глава держави висловив під час учорашньої зустрічі з майбутніми членами фракції «Блок Петра Порошенка». При цьому політична сила Президента наполягатиме на детальному узгодженні коаліційної угоди з визначенням конкретних рішень та термінів їхньої реалізації.

Учора також відбулося перше засідання робочої групи з узгодження коаліції. Домовленість про це було досягнуто у четвер під час зустрічі Володимира Гройсмана («Блок Петра Порошенка»), Арсенія Яценюка («Народний фронт») та Андрія Садового («Самопоміч»). Під час їхньої розмови, яка відбулася за участі Президента, було задекларовано відкритість переговорного процесу для інших проєвропейських сил. Про це ж глава держави поспілкувався з головою Радикальної партії Олегом Ляшком та лідером «Батьківщини» Юлією Тимошенко, котрі також висловили готовність увійти до складу коаліції.

Першою про своїх представників у цій робочій групі повідомила «Самопоміч». «Кожна фракція має делегувати з числа обраних народних депутатів своїх представників, які у форматі відкритого, прозорого діалогу сформують коаліцію. «Самопоміч» уже делегувала своїх представників для таких переговорів — це Олег Березюк, Олександр Данченко, Ганна Гопко, Олег Лаврик, Іван Мірошниченко, Оксана Сироїд, Семен Семенченко та Єгор Соболєв. Ці люди є фахівцями в різних напрямках і можуть чітко формулювати ті пріоритети, які є важливими для коаліції», — повідомив лідер партії А. Садовий. При цьому він зауважив, що під час перемовин «важливо не те, яка сила набрала більше голосів, чи яка отримала більше мандатів», а щоб це був відкритий діалог за круглим столом учасників коаліційного процесу.

А член робочої групи від «Самопомочі» Оксана Сироїд нагадала, що відповідно до Конституції суб’єктами коаліційного процесу є саме депутатські фракції і жодних інших учасників цього процесу там не передбачено. «Ми бачили вже чимало коаліційних угод, які були написані, але які не виконувалися, і так відбувалось тому, що їхні тексти кулуарно напрацьовували одні люди, а виконувати мали інші», — наголосила вона.

Що стосується нового складу Кабінету Міністрів, то О. Сироїд переконана, що він має формуватися з огляду на пріоритети, які буде визначено в коаліційній угоді. «Для цього ми маємо звести до спільного знаменника свої виборчі програми, визначити черговість пріоритетів, і під ці пріоритети запропонувати авторитетних та фахових людей, з яких майбутній прем’єр має сформувати свою команду. Тільки у такий спосіб ми отримаємо відповідальний уряд, якого в країні, на жаль, ще не було», — констатувала вона та додала, що такий підхід дозволить уникнути подвійної підпорядкованості міністрів — прем’єру та партії, що делегувала їх до уряду.

Схожі пріоритети висловили й розробники Реанімаційного пакета реформ, котрі провели дискусію щодо змісту проекту коаліційної угоди із представниками «Блоку Петра Порошенка». Зокрема, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, висловлюючи пропозиції експертів до коаліційної угоди, також наголосив на доцільності того, щоб новий склад Кабінету Міністрів формувався під кандидатуру Прем’єр-міністра. «Звичайно, краще, щоб в уряді були представлені всі фракції, але в першу чергу на посади міністрів має бути добір з точки зору критеріїв готовності стати лідером реформ у відповідній галузі», — вважає він. При цьому теоретично на кожну посаду міністра може претендувати до п’яти кандидатур — від кожної з політичних сил, що запрошені до участі в коаліції.

Під час дискусії кандидат у народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» Ірина Геращенко пообіцяла, що фракція продовжить активну співпрацю з представниками громадянського суспільства як для реалізації уже напрацьованого пакета реформ, так і для узгодження порядку денного завтрашнього дня. Вона також зазначила, що партія на вимогу громадянського суспільства готова доопрацьовувати запропонований проект коаліційної угоди.

Ще один представник «Блоку Петра Порошенка» Віталій Ковальчук наголосив: щоб нова коаліція в найближчі роки працювала без внутрішнього протиборства, то її робота має базуватися на якісних засадах. Причому напрацювати ці засади треба якнайшвидше, адже в третій декаді листопада має відбутися перше засідання парламенту нового скликання.

Очікується, що вже у понеділок за наслідками обговорення проекту коаліційної угоди «Блок Петра Порошенка» запропонує її доопрацьований варіант.

Також учора група молодих політиків, які вперше йдуть до Верховної Ради, оприлюднили свій відкритий лист стосовно підходів до формування коаліції. У ньому представники різних політичних сил закликають до формування якнайширшої демократичної коаліції та, водночас, наголошують на неприйнятності входження до коаліції депутатів, які голосували за закони 16 грудня. «Всі процедури, пов’язані з формуванням коаліції та обранням керівництва Верховної Ради, мають бути прозорими та повністю відповідати Конституції і Регламенту Верховної Ради. Ми наполягаємо на персональному і відкритому голосуванні за керівництво парламенту, Прем’єр-міністра та склад уряду. Новий уряд має сформуватися на засадах професійності, а не за квотним принципом. Кожна кандидатура до складу уряду має пройти відкрите обговорення між членами коаліції», — наголошують підписанти листа — Сергій Висоцький та Вікторія Сюмар («Народний фронт»), Ігор Жданов, Альона Шкрум та Ігор Луценко («Батьківщина»), Світлана Заліщук, Мустава Найєм, Олександр Черненко та Сергій Лещенко («Блок Петра Порошенка»). М. Найєм також повідомив, що вже досягнуто домовленості про те, що суб’єктами коаліції можуть бути лише депутатські фракції. «Тобто, ніяких залучень депутатів до фракцій не буде, щоб не відбувалося підсилення однієї чи іншої команди», — сказав він. Ще одна домовленість, за його словами, стосується невідкладного ухвалення закону про парламентські вибори лише на пропорційній основі за відкритими списками.