На початку поточного тижня під керівництвом заступника Голови Ради міністрів Криму Георгія Псарьова відбулась робоча нарада з питань спільної роботи місцевого самоврядування та органів земельних ресурсів у сфері земельних відносин.

За інформацією Республіканського комітету АРК із земельних ресурсів, у рамках цього заходу для представників районних державних адміністрацій і керівників міст Рескомзем підготував «дорожню карту» із продажу земельних ділянок у межах населених пунктів. У документі розписано алгоритм дії органів місцевого самоврядування під час підготовки до проведення земельних торгів у межах населених пунктів, а також визначено виконавців, що відповідають за підготовку аукціону та законодавчу базу.

Із прийняттям Закону України «Про ринок земель» стане можливим продавати ділянки, розташовані не лише за межами населених пунктів, а й в їхніх межах. Як відомо, розглянути законопроект про ринок земель у другому читанні Верховна Рада України планує на початку лютого.

«Щоб вступити в ринок, уже сьогодні потрібно проаналізувати землі запасу, сформувати перелік потенційних ділянок, які можна виставляти на торги. Уже сьогодні потрібно закладати кошти в бюджети на ці заходи. Поцікавтеся в землевпорядників, скільки коштуватиме підготовка проектів землеустрою», — закликав представників міст і районів голова Рескомзему Олександр Чабанов.

Заступник Голови Радміну Георгій Псарьов зазначив, що в органів місцевого самоврядування з’явиться нова стаття доходів. «Ми (Рада міністрів. — Ред.) виготовили за 2,5 мільйона гривень близько 30 проектів землеустрою. Продали лише 11 ділянок і вже отримали майже 20,5 мільйона. Ось вам і гроші. А якщо розмежування проведете, то весь прибуток від аукціону піде в місцеву скарбницю», — підкреслив віце-прем’єр кримського уряду.

Як раніше повідомляв Рескомзем, за період 2011 року на чотирьох земельних аукціонах було продано три ділянки у власність і вісім прав оренди.

 

Крим.