Із понад 90 цільових програм, прийнятих на Тернопільщині, торік профінансовано менше третини. 
Не краща ситуація вимальовується і цього року. Затвердженим облрадою бюджетом на 2012 рік для фінансування обласних програм виділено 22,5 мільйона гривень. Здебільшого це платформи в галузі охорони здоров’я: допомога хворим на цукровий діабет, туберкульоз, онкологію, профілактика СНІДу, оздоровлення та відпочинок дітей. Якщо дозволять прибутки, обіцяють виділити додаткові кошти.
Тим часом серед пріоритетів розвитку області у новому році значиться впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення енергоефективності, однак на підтримку відповідних програм коштів не передбачено. Аналогічна ситуація в галузі агропромислового розвитку. Дещо більше, порівняно з минулим роком, виділено коштів на освіту та охорону здоров’я, але це переважно зарплата та енергоносії.
Загалом фінансовий документ депутати назвали бюджетом виживання, а не розвитку. Щодо власних доходів, то важко на щось розраховувати, якщо їх основним джерелом є податок на доходи фізичних осіб (90 відсотків надходжень загального фонду).
 
Тернопільська область.