Побиттям завершився рейд журналістів видань «Український тиждень», «Комсомольская правда», адвоката та представника громадської організації до супермаркету «Сокол» у Донецьку. Вони перевіряли інформацію про наявність у торговельній залі простроченої продукції. Тиждень тому в цьому само магазині охорона виштовхала групу блогерів, які знайшли і сфотографували кефір, термін придатності якого минув. Тому заклад торгівлі привернув увагу журналістів.
«Довго познімати в «Соколі» нам не вдалося, — розповів один із постраждалих журналістів Павло Колесник. — Дуже швидко з’явився молодий чоловік південної зовнішності і грубо спитав, на якій підставі ми знімаємо. Як завжди, я назвав підставу: ми — громадяни України, а в цій країні фотографувати в торговельних залах дозволено».
Однак представник магазину, який назвався адміністратором, був іншої думки. «За хвилину підходять інші люди південної зовнішності і заявляють, що фотозйомка заборонена, — продовжує Колесник. — Закони України дозволяють, — наполягаємо ми. «Та які закони України! Ти в адміністрації спитав?» — підвищує голос хлопець». За словами журналіста, представники магазину почали виштовхувати його та колег, а також виривати з рук фотокамери і мобільні телефони. Посипалися удари по голові.
У міському управлінні міліції підтвердили факт конфлікту. Щоправда, в офіційному повідомленні побиття змальовано так: «Адміністратор викликав співробітників охорони магазину, які почали виводити молодих людей із торговельного залу, унаслідок чого троє журналістів отримали тілесні ушкодження». На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Співробітники райвідділу міліції прийняли заяви від журналістів та видали направлення на судово-медичну експертизу. Проводиться перевірка інциденту, про результати якої міліція обіцяє повідомити додатково.
За інформацією Павла Колесника, у нього діагностовано струс мозку та перелом носа. У двох його колег — також струс мозку. Представники громадськості вже не вперше інспектують донецькі супермаркети, шукаючи товар, термін придатності якого закінчився, та фотографують продукти. Крім того, ініціативна група донеччан роз’яснює представникам сфери торгівлі права покупців та українські закони, які не забороняють знімати у торгіовельній залі.