Учора в Києві мешканці вулиці з промовистою назвою Командарма Уборевича прокинулися, мов за тривогою, о шостій ранку. Через прорив у трубі, спричинений «неочікуваним» приходом зими, біля школи №304 утворилася величезна яма, розміром приблизно п’ять на три метри, в якій у прямому сенсі слова потонули «Жигулі». 

Вода лилася з такою силою, що підтопила також кілька приватних будинків, шкільний стадіон та прилеглі двори. На момент, коли верстався номер, без водопостачання залишалися дві багатоповерхівки та школа, а комунальники відкачували воду і, зібравшись над проваллям, намагалися вирішити, з чого починати ремонт. Із журналістами представники водоканалу спілкувалися неохоче. «Сталося пошкодження тепломережі», — ось і всі коментарі.

 

Перші, кого кореспондент «Голосу України» зустріла на місці аварії, — були власники злощасної сімки. Автівка належить Ігорю Мулярчуку (на знімку), однак, як це часто трапляється у не дуже заможних киян, користується нею вся його сім’я. Тепер, поплававши кілька годин в ямі з водою та піском, машина серйозно пошкоджена, і за який кошт її ремонтувати, невідомо. Автівка не застрахована, а представники «Київводоканалу» заявили, що, мовляв, водій сімки сам винен — залишив машину у невстановленому місці, розповіла нам теща власника машини Галина Місюра. Тож, автолюбителі, візьміть на замітку: за логікою водоканалу, якщо в тепломережі і стаються аварії, то лише в тих місцях, парковка в яких суворо заборонена! Чим не привід дотримуватися правил дорожнього руху!

Тим часом територія навколо ями лише з одного боку була обнесена біло-червоною стрічкою. 

«Це вже я їх попросила — загородіть цю територію. Зараз діти зі школи вийдуть і з цікавості полізуть сюди дивитися»,  — каже пані Галина.

Її сусідки жахаються від думки, що було б, якби аварія сталася не вночі, а вдень, коли тут гуляють діти та мами з візочками. «Це такий аварійний район! Щомісяця тут щось розривають і ремонтують, а до ладу довести не можуть», — бідкаються мешканці навколишніх будинків.

Такого типу аваріями киян не здивуєш. Дивує те, що щороку напередодні опалювального сезону столичні чиновники рапортують про повну готовність до зими.

Цього разу ще 23 вересня 2011 року перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак заявляв: «Незважаючи на фактичну зношеність комунального фонду, Київ готовий до початку опалювального сезону на 99 відсотків».

Очевидно, горезвісна труба на вулиці Командарма Уборевича належала до того 1 відсотка, який не було охоплено підготовчими роботами.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.