Відкрите звернення до Президента України від трудового колективу Українського науково-дослідного інституту цукрової промисловості та наукової громадськості
Шановний Вікторе Федоровичу!
Звертаємося до Вас як до гаранта Конституції України зі сподіванням на відновлення справедливості та збереження Державної наукової установи Українського науково-дослідного інституту цукрової промисловості. Саме Ваше, Вікторе Федоровичу, бачення шляхів відродження стратегічно важливої галузі через її модернізацію та впровадження інновацій, яке Ви висловлювали під час телемарафону «Розмова з країною» 25 лютого 2011 року, вселяє в нас надію на відновлення справедливості та підтримку в налагодженні повноцінної роботи такого важливого для галузі наукового центру.
Сьогодні бурякоцукрова галузь перебуває на етапі відродження і її подальший розвиток неможливий без фахового наукового супроводу. В умовах, коли вся українська економіка інтегрується до світового співтовариства, вкрай необхідна підтримка з боку держави у розвитку сучасної інженерної думки.
Членство в СОТ та інтеграція України до ЄС ставлять перед виробниками сировини та цукровими заводами питання забезпечення конкурентоспроможності виробництва безпечної та якісної продукції. Для цього необхідно зміцнити та технічно оновити матеріально-технічну базу галузевої науки, передбачити виділення бюджетних коштів для наукових розробок та їх впровадження, що дасть змогу гармонізувати національні стандарти з міжнародними.
Державна наукова установа «Український науково-дослідний інститут цукрової промисловості» — це єдина установа, що здатна виконати всі зазначені завдання. Але замість цього цей всесвітньо відомий інститут змушений постійно вести боротьбу за виживання.
Більшу частину 85-річної історії інституту держава підтримувала та розвивала його, але за останні сім років УНДІЦП було практично доведено до межі знищення через постійні спроби рейдерського захоплення, відсутність нормальних умов для праці, нестабільне фінансування.
Ця визнана у світі наукова установа була заснована у 1927 році в місті Києві та побудована на кошти цукрових заводів за підтримки уряду. До 1991 року інститут мав статус Всесоюзного науково-дослідного інституту та був головною і єдиною науковою установою такого рівня в цукровій галузі СРСР. На базі інституту працювало Всесоюзне науково-виробниче об’єднання «Цукор», до складу якого входили заводи і конструкторські бюро з усього Радянського Союзу. За заслуги в розробці та впровадженні нової техніки та передової технології в цукровій промисловості інститут було нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора, двічі удостоєно Сталінської премії та понад двох сотень державних нагород і відзнак. Установа справедливо вважалась провідною в усьому світі.
За час свого існування в інституті накопичено великий науковий та технічний потенціал, створено потужну матеріально-технічну базу. Тут розташована центральна випробувальна лабораторія з аналізу сировини та готової продукції, дослідний міні-цукрозавод. Відділ експериментальних та ремонтних робіт виконував ремонт оптичних приладів для цукрових заводів і виготовлення лабораторного обладнання. За часів незалежності тут було завершено понад 200 розробок зі створення і вдосконалення нової техніки та технологій, виконано значну кількість робіт з розробки нормативних документів та методичних рекомендацій, досліджень з економіки та організації виробництва. Тут працює аспірантура, яка готує висококваліфіковані кадри для науки та виробництва. Для розроблення національних стандартів на цукор та крохмале-патокові продукти та їх гармонізації з міжнародними стандартами та стандартами ЄС на базі УкрНДІЦП створено та функціонує Державний технічний комітет (ТК-56) «Цукор і крохмале-патокові продукти» і Міждержавний технічний комітет зі стандартизації «Продукты сахарной промышленности». В інституті є унікальна, спеціалізована єдина в світі науково-технічна бібліотека, фонди якої налічують понад 650 тисяч томів з цукрової та крохмале-патокової промисловості.
Ми стурбовані тим, що на наші неодноразові звернення до органів державної влади щодо нестерпних умов праці наших співробітників, відсутнє розуміння і бажання їх вирішити. Незважаючи на цілу низку розпоряджень Президента України, постанов Верховної Ради, постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, інститут й досі перебуває у невизначеній ситуації, що значно ускладнює виконання своїх функцій, а також призводить до погіршення вирішення питань цукрової галузі, цукрова промисловість позбавлена науково обґрунтованого супроводження виробничого процесу, ускладнюється робота з розробки та видання нормативно-правових документів.
Нас, колектив інституту та всю наукову спільноту галузі, не може не обурювати той факт, що сьогодні замість того, щоб модернізувати галузь власними силами за рахунок вітчизняних розробок, експортувати інновації в інші країни світу, інститут змушений боротися за виживання.
Наші провідні вчені за останні сім років, коли робота установи була заблокована, змушені працевлаштовуватись у країнах СНД та Західної Європи, де розбудовують та модернізують цукрову промисловість, замість того, щоб працювати у власній державі. Наші розробки, які використовуються в усьому світі, не запатентовано через відсутність бюджетних коштів. Через це держава недоотримує мільйони доларів, які можна було б використати на відродження інституту й не тільки. Таке недбальство практично призведе до вмирання всієї стратегічно важливої цукрової галузі України.
Саме це змусило нас, Вікторе Федоровичу, звернутися до Вас як до Президента, як до людини, яка усією душею турбується про майбутнє України як розвиненої Європейської держави з потужною наукою та промисловістю, і від імені трудового колективу УкрНДІЦП, наукової спільноти галузі, громадських організацій, працівників цукрових заводів України просимо посприяти:
— припиненню недобросовісних дій по відношенню до інституту;
— забезпеченню нормальних умов праці для колективу, відновленню фінансування установи в обсязі, достатньому для його відродження та функціонування;
— виділенню інституту коштів на капітальний ремонт будівлі, або надання відремонтованого приміщення, придатного для розміщення лабораторій, відділів, бібліотеки, архіву тощо;
— проведенню відкритих виборів директора інституту на конкурсній основі, як це передбачає Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність».
З повагою трудовий колектив УкрНДІЦП та представники наукової громадськості (усього 47 підписів).