Щоб уникнути спекуляції
Нині на Чернігівщині працює 505 фермерських господарств, у яких трудиться 2144 особи. Як повідомив на звітно-виборній конференції асоціації фермерів та приватних землевласників Чернігівської області її голова Іван Якуб, недавно стали фермерами ще 16 чоловік. Загалом же в області такі господарства обробляють 78 тисяч 701 гектар. На жаль, не маємо статистичних даних, скільки фермерів розорилися. А те, що такі є, поза сумнівом. Адже протягом багатьох років кількість фермерських господарств тримається «стабільно» на одному рівні. А це забезпечується і створенням нових, і одночасним розоренням інших.
Фермер Борис Мельник з Носівського району песимістично передбачає, що запровадження ринку землі призведе не тільки до критичної ситуації у фермерському русі, а й до «знищення села», бо землю скуплять олігархи. Під час конференції промовці пропонували, щоб у земельному законодавстві була обмежена кількість землі, яку може придбати одна особа і щоб покупець проживав там, де придбає наділ, був громадянином України. А також, щоб сам очолив господарство, яке працюватиме на цій землі. Це, на їхню думку, унеможливить спекуляції земельними ресурсами.
Фермери на своєму зібранні теж назвали чимало проблем, які заважають працювати нині стабільно: останнім часом істотно зросли ціни на міндобрива, техніку, запчастини. Націнки «з’їли» усі недавні прибутки.
Фермер Григорій Виноград з Бобровицького району:
— До мене на поле приїхали син і батько, голландські фермери, які теж, як і я, вирощують цукрові буряки. Запитую у них: «На скількох гектарах?». «На восьми», — відповідають. «А я, — кажу, — на 108». «Яку врожайність маєте?» — цікавлюсь. «800 центнерів». Стільки само, як у мене. Тільки виникає запитання, чому голландський фермер заробляє на такій невеличкій площі, а я ледь виживаю?
Керівники селянських господарств занепокоєні бюрократичною тяганиною під час реєстрації договорів оренди. Вони не можуть вчасно платити податки, оскільки ця процедура виявилася затягненою, досить складною для них.
— Я працюю поблизу міста, — бідкається фермер з Брусилова Олексій Лимар. — Проїхати через асфальтівку, приміром, трактором Т-150 чи ЮМЗ з причіпним обладнанням або комбайном без дозволу неможливо. Як я можу наперед знати, коли мені треба переїжджати на друге поле? Адже і погода буває всяка, і урожай достигає по-різному. А виїдеш без дозволу — штрафують. Це знущання над селянином!
До речі, як пояснив нам Олексій Лимар, за дозвіл на три маршрути для одного(!) трактора на три місяці треба платити майже 3000 гривень. Крім цього, ще фермеру треба знайти час, аби потовктися у міліцейських коридорах, щоб як слід оформити всі ці документи. Така новація з’явилася ще 10 років тому, але лише в 2010-му в області було спущено директиву з Києва, щоб інспектори ДАІ штрафували винуватців.
 
Чернігівська область.