На сторінках парламентської газети майже три місяці активно дискутується тема про роль уроків фізкультури в школі. З вересня 2011-го я навчаюся в Америці. Гадаю, читачам відомого авторитетного видання буде цікаво дізнатися, чим відрізняються тутешні шкільні програми від українських, і які умови створено для тих, хто бажає займатися спортом.
Тут ніхто нікого ні до чого не примушує. Учні ходять до спортзалу не з-під палиці. Пропуск занять і виправдання на кшталт «забув форму» — нонсенс.
У школах проводять два види уроків фізкультури. Один з них дослівно називається «Тренування сили». Це заняття важкою атлетикою, які чергуються з іграми в баскетбол, волейбол, футбол і незнайомі у нас доджбол, піклбол тощо. При цьому учень працює за програмою, яку особисто для нього створено вчителем з урахуванням результатів медобстеження та спеціального тесту. Кожний веде своєрідний щоденник, у якому зазначає, на якому тренажері він виконував вправи, скільки разів і т. д. Це допомагає вчителеві контролювати заняття і коректувати програму. А починається фізра з обов’язкових пробіжки та розминки.
Зовсім інший урок — «Advanced PE». На ньому роблять більший наголос на аеробіку, а також розвиток і вдосконалення навичок у перелічених вище іграх. Слід зазначити принциповий момент: якщо вибрав фізкультуру, то займатися нею доведеться щодня!
У моїй школі два спортзали, в яких команди дівчаток і хлопчиків тренуються окремо, і зали для реслінгу та гімнастики. Є величезний стадіон (ідеальні газон, бігові доріжки й сучасне устаткування), що вміщає близько тисячі вболівальників, плюс бейсбольне поле (майже 700 місць).
Не можу промовчати і про побутові «дрібнички»: біля кожного спортзалу є роздягальні зі шафками для особистих речей, душові кабінки, туалети, умивальники, дзеркала... Я налічила вісім роздягалень!
До слова, навчаюся в маленькому містечку з населенням близько тисячі людей. Мені навіть важко уявити, який рай у спортсмена, котрий живе в мегаполісі.
Анастасія МАШТАЛЯР, фіналістка програми FLEX.
Бриттон штату Південна Дакота.
 
Від ведучого
 
Настя Машталяр — учениця гімназії «Софія» міста Дніпрорудне Запорізької області. Нинішній навчальний рік вона проведе в американській школі, де урок фізкультури став одним з найулюбленіших предметів. Вона займається також у легкоатлетичній секції, бере активну участь у змаганнях. Мріє про журналістику. Публікація в «Голосі України» — її дебют у всеукраїнській газеті.