До Дня Соборності та Свободи України

У Києві святкування Дня Соборності та Свободи розпочалося з покладання главою держави Віктором Януковичем квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському. Далі в Національному палаці мистецтв «Україна» відбулося урочисте зібрання, в якому окрім нинішнього Президента взяли участь усі його попередники на цій посаді — Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко, а також Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, прем’єр Микола Азаров, глави всіх релігійних конфесій України, відомі громадські, політичні та культурні діячі.

Вітаючи українців зі святом, глава держави наголосив, що соборність і свобода — це невід’ємні цінності, які ще з часів Київської Русі складали основу української національної ідеї, та що саме віра у силу свободи і соборності не дала Україні загинути у полум’ї війн та репресій. «Була на те, напевно, воля Божа, що сьогодні в наших руках — доля цієї мрії, вибореної завдяки зусиллям усіх поколінь українців. І саме від нас великою мірою залежить, яку висоту підкорить Україна у двадцять першому столітті, наскільки міцну віру в своє право бути на цій землі, у цьому складному, глобалізованому світі ми передамо нащадкам», — наголосив В. Янукович.

При цьому Президент висловив переконання, що шлях до Європи неможливий без фундаментальних реформ та модернізації країни, однак на цьому шляху так само важливо забезпечити соціальні та економічні права громадян нашої держави. «Завдання всієї української влади — щоб у 2012 році кожен українець відчув ефективність та результативність наших дій, бо без твердих гарантій соціального захисту наших громадян жодні модернізаційні проекти не досягнуть успіху», — вважає він.

Президент зазначив, що у 2012 році Європа та світ по-новому побачать і зрозуміють Україну, та висловив переконання, що цьогоріч буде укладено Угоду про асоціацію та вільну торгівлю з Європейським Союзом. Глава держави пообіцяв, що влада посилить увагу до питання захисту прав громадян та забезпечення свободи слова, бо це є невід’ємною складовою демократичної, європейської країни. «Ми суттєво посилимо моніторинг і контроль за розслідуванням кожного виявленого випадку порушення прав та свобод людини. І на особливому контролі — забезпечення свободи слова», — заявив В. Янукович.

Насамкінець глава держави висловив думку, що саме політика модернізації та ідея сучасної розвиненої держави може об’єднати всіх громадян країни. «Тільки так Україна зможе ствердитись як сильна та амбітна держава в сучасному глобалізованому і складному світі. Я чітко усвідомлюю цю мету, я знаю, як її досягти, я буду діяти рішуче і послідовно», — сказав В. Янукович та запевнив, що в нього достатньо політичної волі, «щоб поступово втілити в життя нашу споконвічну мрію — розбудови сильної незалежної України».

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).