Уже тиждень Сумщина не може прийти до тями. Громадськість регіону збурена наглою смертю 32-річного Олексія Ходакова під час допиту в Ковпаківському райвідділі міліції обласного центру, яка сталася 17 січня цього року.
За твердженням місцевої прокуратури, котра «відважилась» на порушення кримінальної справи за фактом смерті мало не за добу після трагічного випадку, коли цей факт уже став надбанням широкої громадськості, на тілі загиблого в міліції справді виявлено безліч тілесних ушкоджень: синці в області підборіддя, потилиці, крововиливи в нижніх частинах кінцівок. Прокуратура також оприлюднила інформацію, що загиблий начебто причетний до вивезення трупа чоловіка, вбитого у лютому 2011 року.
Здійснюючи перевірку за фактом смерті загиблого на допиті Ходакова, встановлено таке: під час «опитування» загиблого про його причетність до минулорічного вбивства співробітники міліції застосовували до затриманого спецзасіб — наручники, оскільки, за їхнім твердженням, «співбесідник» вів себе агресивно і намагався покинути приміщення. Можливо, не приміщення, а катівню? Адже, схоже, саме під час цієї спроби він «втратив свідомість», а лікарі «швидкої», яку викликали на місце події «доблесні» вартові порядку, констатували смерть.
Після цього майже з космічною оперативністю, не інакше як для «заспокоєння» рідних, на світ білий з’являється акт судово-медичної експертизи, в якій чорним по білому записано, що допитуваний помер від гострого панкреатиту.
Тим часом кореспондент місцевого тижневика «Данкор» Владислав Івченко друкує на сайті видання «одкровення» співробітника обласної прокуратури Ігоря Ф. За словами прокурора, Х. було доправлено до Ковпаківського райвідділу у зв’язку з перевіркою даних про його можливу причетність до вбивства сумчанина Л., вчиненого у лютому 2011 року, труп якого вбивця разом із Ходаковим та третьою невстановленою особою вивезли в невідомому напрямку. Ось тобі бабцю і Юріїв день. І це замість дозованої інформації у справі про вбивство, яка вже рік перебуває на стадії розслідування.
Така прокурорська «щирість», як мінімум, межує зі службовим злочином, адже оперативна інформація стала також і надбанням злочинців. На моє переконання, ця «відкритість» продиктована передусім бажанням виставити в очах громадськості особу померлого (чи закатованого?) в райвідділу міліції Олексія Ходакова в чорному світлі й у такий спосіб знівелювати напруження навколо його смерті. Мовляв, не такий уже він був білий і пухнастий. А відтак опосередковано вивести з-під людського гніву винних у його смерті правоохоронців.
Про те, що допитуваний віддав Богу душу не з власної волі, не через якийсь там міфічний «гострий панкреатит», свідчать не тільки ушкодження на його тілі, а й чимало інших побічних доказів. Так, зокрема, за словами в. о. керівника Ковпаківського райвідділу міліції В. Д., вміщеними на сайті Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (цитую їх дослівно. — Авт.) «телесные повреждения в виде ссадин на подбородке могли у него образоваться вследствие оказания ему первой медицинской помощи. Рабочие уголовного розыска делали ему искусственное дыхание».
Було б смішно, якби не було так страшно від цього цинізму.
Викликає також підозру й поспішність, з якою судмедексперти вже наступного після загибелі Олексія Х. дня видали вдові довідку на поховання померлого. «До того ж у скороченому варіанті» — стверджує Валентина Ходакова. — Наче на пожежу спішили».
А можливо, намагалися замести сліди скоєного злочину?
Нині за фактом смерті Олексія Х. в Ковпаківському райвідділі міліції Сум прокуратура здійснює перевірку. Утім, для з’ясування справжніх обставин його загибелі, рідні покійного також мають намір звернутися до правозахисних організацій із проханням здійснити неупереджене розслідування.